Kroupové portobello risotto




Ani nevím, proč recepty na sladkosti převažují nad těmi slanými. Asi by to mělo být naopak, obědy si defakto připravujeme každý den, kdežto sladké dezerty a různé koláče jsou spíše víkendovou záležitostí... Možná jsou jen více fotogenické, nicméně dnes na sladké zapomeňme, dáme si variaci na moje milované risotto...




Kroupové portobello risotto

(4 porce)

Risotto

  • 1 lžíce lískového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 hrnek krup
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1 l domácího zeleninového vývaru
  • 500 ml lískového mléka
  • sůl, pepř
  • fenyklová semínka
  • 2 portobello houby

Na dokončení

  • 2 lžíce lískového oleje
  • 4 portobello houby
  • sůl, pepř
  • tymián
  • hráškové výhonky
  • lískové ořechy



Předem si připravíme zeleninový vývar. Šalotku nakrájíme na malé kousky. Na lžíci lískového oleje krátce orestujeme, ne dozlatova. Osolíme. Přisypeme kroupy a promícháme, aby se obalily tukem a cibulkou. Zalejeme vínem a necháme odpařit.

Následně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby se nám kroupy nepřismahly. Zhruba po 30 minutách  přidáme nakrájené houby a budeme přilévat lískové mléko až do jeho spotřebování.  Odstavíme z plotny.  Dochutíme solí, pepřem, fenyklovými semínky. Můžeme ještě vmíchat lahůdkové droždí. 

Zbylá portobella ochutíme solí, pepřem, tymiánem a restujeme z obou stran. Risotto rozdělíme na talíře, doplníme houbami, ozdobíme hráškovými výhonky, lískovými ořechy a ihned podáváme. 







English version

Farro portobella risotto 

(4 portions)

Risotto


  • 1 tablespoon hazelnut oil
  • 1 shallot
  • 1 cup farro
  • 1 cup dry white wine
  • 1 l homemade vegetable stock
  • 500 ml hazelnut milk
  • salt, pepper
  • fennel seeds
  • 2 portobella mushrooms

To finish

  • 2 tablespoons hazelnut oil
  • 4 portobella mushrooms
  • salt, pepper
  • thyme
  • pea shoots
  • hazelnuts


At first, prepare vegetable stock. Chop shallot into little chunks. Cook them on hazelnut oil until soft. Season them with salt. Add farro, stir well to coat in oil. Eventually add dry white wine and stir again until it evaporates. 

Then add stock, and stir every now and then until it has all disappeared into the farro. Carry on adding and stirring in a large splash of broth at a time, until used up. It will take about 30 minutes. Add chopped portobella mushrooms and milk. Season with salt, pepper, fennel seeds. You could also season it with nutritional yeast. Leave it for a while. 

Season remaining portobella burgers with salt, pepper, thyme and fry them in hazelnut oil. Finally, divide risotto into portions , add portobella mushroomsand sprinkle with pea shoots and chopped hazelnuts. Serve immediately. 





3 komentářů:

Děkuji za komentář :-)