Řepová zmrzlina s kakaovou posypkou




Tak to vypadá, že se ke vládě dostal "konečně" podzim. Snad se na mě nebudete zlobit, ale mám pro Vás v zásobě ještě pár receptů na zmrzlinu. Nicméně tohle není klasické letní osvěžení. Významnou úlohu zde hraje červená řepa, kterou si dovoluji řadit mezi surovinu spadající do podzimní a zimní sezóny. Tak řekněme, taková podzimní/zimní zmrzlina? Proč by ne :-)




Řepová zmrzlina s kakaovou posypkou 

Zmrzlina

  • 200 g vařené červené řepy
  • 100 g kešu ořechů
  • 1 plechovka kokosového krému
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice


Kakaová posypka

  • 15 g mletých mandlí
  • 15 g mletých kešu ořechů
  • 30 g mletých ovesných vloček
  • 1 lžíce kakaových bobů
  • 1 lžíce raw kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu


Červenou řepu uvaříme či upečeme doměkka. Rozmixujeme ji v hladké pyré. Kešu ořechy namočíme alespoň na 4 hodiny. Plechovku kokosového krému dáme do lednice.

Máčené kešu ořechy rozmixujeme v hladkou hmotu, přidáme řepové pyré, kokosový krém (pouze tučnou část), javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici a ještě jednou rozmixujeme, aby se vše pořádně promíchalo.

Hmotu nalijeme do nádoby vhodné do mrazáku a dáme mrazit. Co hodinu promícháme, abychom se vyvarovali krystalkům.

Mezitím připravíme kakaovou posypku. V míse smícháme mleté mandle s kešu, ovesnými vločkami, kakaovými boby, solí, roztopeným kokosovým olejem a javorovým sirupem.

Před podáváním necháme zmrzlinu trochu povolit, rozdělíme do misek či na talíře a ozdobíme kakaovou posypkou.






English version

Beet icecream with cacao sprinkle

Icecream

  • 200 g cooked beets
  • 100 g cashews
  • 1 tin coconut cream
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 60 ml maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon cinnamon


Cacao sprinkle

  • 15 g ground almonds
  • 15 g ground cashews
  • 30 g ground oats
  • 1 tablespoon cacao nibs
  • 1 tablespoon raw cacao powder
  • pinch salt
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 1 tablespoon maple syrup

Cook or bake beets. Then blend them into smooth puree. Soak cashews for at least 4 hours. Place coconut cream into the fridge. 

Rinse, drain soaked cashews and blend them with a splash of water until smooth. Add beet puree, coconut cream, maple syrup, vanilla extract, cinnamon and mix as well. 

Pour it into the suitable container and place it in the freezer and about every hour mix up it in order to get rid of ice crystals. 

Meanwhile prepare cacao sprinkle. Mix ground almonds, cashews, oats, cacao nibs, salt, melted coconut oil and maple syrup. 

Before serving, set aside it for a while. Serve it with cacao sprinkle. 






1 komentářů:

  1. Tyjo tak řepovou zmrzku jsem snad nikdy nejedla. Vypadá zajímavě, ale zajímalo by mě, jak chutná :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)