Raw jablečný koláč



Jablka, vlašské ořechy... to je podzim, to je nesmrtelná kombinace, která k sobě nezaměnitelně patří. Byť nejde o tradiční recept jako štrůdl, hraběnčiny řezy, obrácený koláč, musím Vám jej doporučit. Už pro ten datlový "karamel", který je výborný jen tak a klidně bych se jím ládovala celý den...




Raw jablečný koláč

(forma 16 cm)

Krusta

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ¼ hrnku drcených lněných semínek
  • 1 a ½ hrnku datlí
  • špetka soli

Náplň

  • 1 hrnek datlí
  • ½ hrnku vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžička skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 4 jablka


Datle předem namočíme. Ořechy s vločkami pomeleme na moučku.

Začneme krustou. Datle rozmixujeme na pastu, přisypeme pomleté ořechy, lněná semínka, vločky a špetku soli. Důkladně zpracujeme v tužší kompaktní hmotu, zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit.

Zbytek datlí rozmixujeme s vodou, citrónovou šťávou, kokosovým olejem, skořicí, vanilkovým práškem a špetou soli v hladké pyré.

Hmotu na těsto vyválíme v tenkou placku a opatrně přeneseme a pomocí rukou jí vyložíme dortovou formu. Jablka nakrájíme na tenké plátky a budeme je střídavě vrstvit s datlovým karamelem až do spotřebování. Dáme tuhnout do lednice.






English version

Raw apple pie

(tart tin 16 cm)

Crust
  • 1 cup walnuts
  • 1 cup rolled oats
  • ¼ cup ground flax seeds
  • 1 a ½ cup dates
  • pinch salt

Filling

  • 1 cup dates
  • ½ cup water
  • 1 tablespoon
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons tahini paste
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch vanilla powder
  • pinch salt
  • 4 apples


Soak dates in advance. Grind walnuts and rolled oats into flour.

Begin with the crust. Blend dates into smooth paste, add ground walnuts, flax seeds, oat flour and pinch salt.  Process it well. Wrap it in plastic and place in the fridge.

Meanwhile prepare date caramel. Using blender, blend dates with water, lemon juice, melted coconut oil, cinnamon, vanilla powder and pinch salt until smooth.

Press the dough into bottom and sides of the tart tin and place in the fridge.

Chop apples into thin slices and fill the crust with chopped apples and caramel and let it sit in the fridge overnight.


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)