Upřímně? už dlouho jsem se tak nezapotila nad názvem receptu jako tohoto. Přijde mi, že některé názvy jsou do češtiny prostě nepřeložitelné. Na různých zahraničních veganských blozích tento recept většinou naleznete pod označením "carrot lox", ale jak to říct česky? Defakto jde o mrkev upravenou jako gravlax, tedy syrového lososa marinovaného v soli, cukru s koprem a hořičicí.
Buď jak buď, ta mrkev chutá prostě skvěle a nerada někoho někam tlačím a nechám se tlačit, ale prostě zkuste to :-)
Marinovaná mrkev alá "gravlax"
"Gravlax“
- 4 střední mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tamari
- 1 lžička rýžového octa
- uzená sůl, pepř
- ½ lžičky citrónové kůry
- 1 lžička čerstvého kopru
Na dokončení
- semínkový chléb
- Dijonská hořčice
- Kapary
- fialová cibule
- čerstvý kopr
Mrkev omyjeme a pomocí škrabky naškrabeme na tenké plátky. Vložíme je do nízké nádoby a přelijeme směsí olivového oleje, tamari, rýžového octa, uzené soli, pepře, citrónové kůry a čerstvého kopru. Důkladně promícháme a dáme odležet přes noc do lednice.
Podáváme s oblíbeným pečivem potřeným dijonskou hořčicí, kapary, cibulí a koprem.
English version
Carrot „lox“
Carrot „lox“
- 4 middle-sized carrots
- 2 tablespoons olive oil
- 1 teaspoon tamari sauce
- 1 teaspoon rice vinegar
- Smoked salt, pepper
- ½ teaspoon lemon zest
- 1 teaspoon fresh dill
To finish
- seeded bread
- Dijon mustard
- capers
- purple onion
- fresh dill
Wash carrots and peel them into thin slices. Place them in the low box and pour over mixture of olive oil, tamari sauce, rice vinegar, smoked salt, pepper, lemon zest and fresh dill. Mix well and place in the fridge overnigh.
Serve with your favourite bread, Dijon mustard, capers, onion and dill.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)