12ti hodinový žitný chléb






12ti hodinový žitný chléb

(1 chlebíčková forma)


  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek žitné mouky
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • 1 lžíce raw kakaového prášku
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky sušeného droždí
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička rýžového sirupu


Na posypání

  • různá semínka


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s žitnou, ovesnými vločkami, kakaovým práškem, solí a droždím. K sypké směsi pomalu vléváme vodu, sirup a postupně zapracováváme. Mísu s těstem překryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc, 12 hodin v pokojové teplotě, až zdvojnásobí svůj objem.  

Následující den vyložíme chlebíčkovou formu pečícím papírem či vymažeme olejem a naplníme těstem, posypeme semínky a necháme ještě zhruba hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a dáme péct zhruba na 20 minut, poté stáhneme na 180 stupňů a dopečeme dalších 30 minut. Necháme zcela vychládnout, a až poté krájíme.







English version

12 hours rye bread

(1 loaf tin)


  • 3 cups wholemeal spelt flour
  • 1 cup rye flour
  • ½ cup rolled oats
  • 1 tablespoon raw cacao powder
  • 1 teaspoon salt
  • ¼ teaspoon dry yeast
  • 2 cups water
  • 1 teaspoon rice syrup


Sprinkle

  • mix of seeds


In a big bowl, combine spelt flour with rye flour, rolled oats, cacao powder, salt and dry yeast. Add water, rice syrup to the flour mixture and stir to combine. Cover the bowl with plastic wrap and let it sit overnight (12 hours) in the room temperature. It will double in size.   

The next day line the loaf tin with paper or grease. Add the dough into the loaf tin, sprinkle with seeds and let it sit for another hour.

Preheat oven to 200 degrees and bake the bread for about 20 minutes. Lower the temperature to 180 degrees and bake for another 30 minutes. Let it completely cool down before slicing.



1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)