Risotto s pečenými paprikami a pistáciemi




























Já vím, asi se už trochu opakuji. Je to pořád dokola nejrůznější obilniny na způsob risotta, ale když ono je to tak hrozně dobré, jak je krásně krémová a doslova se rozplývá na jazyku. Tomu zkrátka nejde odolat... Poprvé jsem ale sáhla po pečených paprikách, které upřímně až tak nevyhledávám, ale asi změním názor, minimálně v této úpravě...




Risotto s pečenými paprikami a pistáciemi

(4 porce)

Pečené papriky
  • 2 červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • lístky šalvěje

Risotto
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 hrnek hnědé kulatozrnné rýže
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Na dokončení
  • pistácie

Předem si připravíme zeleninový vývar. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. 

Papriky zbavíme jádřínců, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Rozprostřeme je na plech s neoloupaným stroužkem česneku, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a důkladně promícháme s pár lístky šalvěje. Dáme péct zhruba na 20 minut.

Šalotku nakrájíme na malé kousky. Na lžíci olivového oleje krátce orestujeme, ne dozlatova. Osolíme. Přisypeme propláchlou rýži a promícháme, aby se obalila tukem a šalotkou. Zalejeme vínem a necháme odpařit.

Následně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby se nám rýže nepřismahla. Zhruba po 30 minutách  přidáme pečenou papriku, česnek vymačkáme a přidáme k risottu. Budeme přilévat zbytek vývaru až do jeho spotřebování.  Odstavíme z plotny.  Dochutíme solí, pepřem. Můžeme ještě vmíchat lahůdkové droždí. 

Risotto rozdělíme na talíře, ozdobíme pistáciemi a ihned podáváme.






 English version

Risotto with roasted peppers and pistachios

(4 portions)

Roasted peppers
  • 2 red peppers
  • 1 garlic clove
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt, pepper
  • sage leaves

Risotto
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 shallot
  • 1 cup brown short-grain rice
  • 1 cup dry white wine
  • 1 l vegetable stock
  • salt, pepper

To finish
  • pistachios


At first, prepare vegetable stock. Preheat oven to 170 degrees. 

Wash and chop peppers. season them with salt, pepper, sage leaves, drizzle with olive oil, mix well and bake for about 20 minutes. 

Chop shallot into little chunks. Cook them on olive oil until soft. Season them with salt. Add rice, stir well to coat in oil. Eventually add dry white wine and stir again until it evaporates. 

Then add stock, and stir every now and then until it has all disappeared into the rice. Carry on adding and stirring in a large splash of broth at a time, until used up. It will take about 30 minutes. Add roasted peppers. Season with salt, pepper. You could also season it with nutritional yeast. Leave it for a while. 

Finally, divide risotto into portions , sprinkle with pistachios. Serve immediately. 



2 komentářů:

  1. kolik je toho vývaru ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, cca 1 litr. Omlouvám se, informaci jsem do receptu doplnila.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)