Špaldové ravioli plněné hráškem a pistáciemi




Upřímně, tento recept je krapet náročnější. Opravdu nejde o rychlovku typu kuskus, těstoviny či polenta. Na druhou stranu pokud Vás jako mě baví vaření a nepřijde Vám čas strávený v kuchyni jako ztráta času, ale naopak se tímto způsobem odreagováváte, tady se budete krásně realizovat :-)



Špaldové ravioli plněné hráškem a pistáciemi

(cca 4 porce)

Těsto
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • cca 100 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje


Náplň
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 250 g hrášku
  • 50 g nesolených pistácií
  • hrst čerstvé máty
  • citrónová šťáva + kůra
  • sůl, pepř


Na dokončení
  • domácí pesto
  • pistácie


Ve velké míse odvážíme mouku, pomalu přiléváme vodu a mícháme. Kdyby bylo příliš tuhé, přidáme další vodu. Pokud by se lepilo, přisypeme mouku. Pomocí rukou zpracujeme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a dáme chladit do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Pistácie pomeleme na moučku. Na kapce olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme hrášek a mícháme zhruba 10 minut. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, kůrou, mátou, vmícháme pistácie a odstavíme z plotny. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme v pyré.

Vychlazené těsto rozválíme na co nejtenčí plát, nařežeme na čtverečky či jiný oblíbený tvar, polovinu poklademe náplní, přikryjeme zbylou polovinou, přitlačíme vidličkou.

Osolenou vodu přivedeme k varu, opatrně vložíme plněné těstoviny a vaříme dokud nevyplavou na povrch. 

Mezitím si připravíme pesto.

Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře, doplníme pestem, posypeme pistáciemi a ihned podáváme. 






English version

Spelt ravioli with pea-pistachio filling

(about 4 portions)

Dough
  • 200 g wholemeal spelt flour
  • about 100 ml water
  • 1 tablespoon olive oil


Filling
  • 1 teaspoon olive oil
  • 1 shallot
  • 250 g peas
  • 50 g unsalted pistachios
  • handful mint
  • lemon juice + zest
  • salt, pepper


To finish
  • homemade pesto
  • pistachios


Add flour into a big bowl. Pour into it water. Using hands, knead all the ingredients for few minutes. If necessary, add some water or flour. Wrap the dough into plastic and place in the fridge to refrigerate. 

Meanwhile prepare filling. Grind pistachios into flour. Cook chopped shallot in olive oil, add peas and stir for about 10 minutes. Season peas with salt, pepper, lemon juice, zest, mix in pistachio flour. Using blender, blend the mixture into puree. 

Roll out the dough. Cut up the dough into squares or any favorite shape, add filling and using fork, press the dough to stick it together. 

Bring the salted water to boil. Place ravioli into boiling water and when they come up to the surface, take out. 

Meanwhile prepare homemade pesto. 

Serve pasta with pesto and sprinkle with pistachios. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)