Celozrnné vanilkové rohlíčky



Perníčky to začalo.... a rohlíčky pokračuje. Už netrpělivě čekají v krabici, až se hezky uleží, změknou a budou nás moci za pár týdnů potěšit. Voní úžasně po vanilce díky vanilkovému lusku, mandlím a kokosovému oleji. Doporučuji nenahrazovat vanilkový lusk vanilkovým extraktem natož vanilkovým cukrem. Je to stěžejní ingredience, která by v receptu bezesporu chyběla. Pak už je to jednoduché...



Celozrnné vanilkové rohlíčky

(1 plech)


  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 60 g kokosového cukru
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 20 g mandlového másla
  • 160 g kokosového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • sušené rostlinné mléko na obalení




Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s mletými mandlemi, kokosovým cukrem, vanilkovým práškem a špetkou soli.

V hrnku prošleháme roztopený kokosový olej s mandlovým máslem a javorovým sirupem. Tekutou směs opatrně vlijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Dáme odležet do lednice zhruba na hodinu.

Poté pomocí rukou tvarujeme menší válečky, které pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut. Pro efekt můžeme posypat sušeným rostlinným mlékem.







English version

Wholemeal vanilla spelt rohlíčky

(1 big baking tray)


  • 250 g wholemeal spelt flour
  • 100 g ground almonds
  • 60 g coconut sugar
  • 1 teaspoon vanilla powder
  • pinch salt
  • 20 g almond butter
  • 160 g coconut oil
  • 1 tablespoon maple syrup
  • powdered plant-based milk





Preheat oven to 170 degrees. In a big bowl, combine spelt flour with ground almonds, coconut sugar, vanilla powder and pinch salt.

In a double boiler melt coconut oil with almond butter and maple syrup. Pour liquid mixture over the flour one. Using hands, process until well combined. Wrap the dough into foil and plae in the fridge for about one hour.

Then using hands, shape the dough into little. Bake them in preheated oven for about 10 minutes. You could also sprinkle them with powdered milk.




5 komentářů:

  1. ahoj,
    môžem sa spýtať aké konkrétne sušené rastlinné mlieko kupuješ? ešte som nenašla také, v ktorom by nebol okrem hlavnej zložky (ktorá väčšinou ani nie je hlavná) kopec "bordelu". Ďakujem moc!

    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s tím mám taky potíž :-( ta složení jsou fakt děsivá, ale zase používám jen ždibet na oko, jinak tam to mléko žádnou roli nehraje. jako nejmenší zlo mi přišlo tohle mandlové: http://www.bioobchod.cz/napoj-ze-sladkych-mandli-v-prasku-bio-400g-ecomil

      Vymazat
  2. Ďakujem za odpoveď :) už som si myslela že máš doma nejaké veľmi dobre utajené supermlieko :D ale toto vyzerá fakt asi najlepšie z toho čo je na trhu, minimálne sú mandle hlavná zložka.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie, testo jsem zkousela dvakrat, pokazde bylo desne drobive, uvalet nudlicky a udelat rohlicky zcela nemozne :-/ musela jsem uplacat placku,trosku rozvalet a vykrajovat,to jakz takz slo :-) ale chutove je luxusni, proto dostalo i druhou sanci.
    nevite cim by mohla drobivost byt?

    OdpovědětVymazat
  4. Dala jsem víc mandlového másla na úkor kokosového oleje, a místo mandlí vlašský ořechy, těsto sice bylo drobivější, ale asi tak jak na klasické rohlíčky, takže jsem z toho krásně uválela rohlíčky a chuť je luxusní! Hledala jsem veganskou verzi a tahle je 100x lepší než klasika. Moc děkuji za tento recept!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)