Raw knoflíky



Pevně doufám, že nejsem jediná, koho baví raw cukroví :-) Člověk se po něm cítí prostě líp jak po klasickém pečeném, plném cukru atd. Možná je to jen placebo efekt, ale nějak vnitřně mě těší, že se "cpu jen" ořechy a sušeným ovocem... No ale protože je těch raw kuliček všude až až, "musela" jsem vymyslet něco trochu odlišného. Tyhle malé, řekněme sušenky, mi připomínají cukroví, kterému doma říkáme myslivecké knoflíky. Spíš tedy jen vzhledem, protože jde o klasickou raw krustu složenou z mandlí, datlí, kakaa. Následuje vrstva datlového "karamelu" a třešničkou na dortu je už jen polovina ořechu...


Raw knoflíky

(cca 20 ks)

1. vrstva
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek datlí
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • špetka prášku z vanilkového lusku


2. vrstva
  • 1 hrnek datlí
  • špetka soli
  • ½ hrnku vody


Na ozdobu
  • pekanové ořechy
  • vlašské ořechy


Datle předem namočíme. Mandle pomeleme na moučku. 

Poté slijeme část vody z datlí a rozmixujeme je v hladké datlové pyré. Polovinu smícháme s mletými mandlemi, kakaovým práškem a vanilkovým práškem. Zpracujeme v tuhé těsto, které dáme ještě více ztuhnout do lednice. Druhou polovinu dochutíme špetkou soli.

Poté vykrajujeme menší kolečka, která potíráme datlovou pastou a zdobíme půlkami ořechů.

Skladujeme v lednici a spotřebujeme do dvou týdnů. 






English version

Raw buttons

(about 20 pcs)

1. layer,
  • 1 cup almonds
  • 1 cup dates
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • pinch vanilla powder

2. layer
  • 1 cup dates
  • pinch salt
  • ½ cup water

To decorate
  • pecan nuts
  • walnuts

Soak dates in advance. Grind almonds into flour. 

Then drain dates and blend them with splash of water into puree. Combine one half with ground almonds, cacao powder, vanilla powder. Process it into thick dough. Place it in the fridge. Season the second part of puree with salt. 

Using cookie cutter to make little buttons, then scoop teaspoon of caramel on top of them. Decorate them with half of nut and store in the fridge.


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)