Melasové kořeněné sušenky



Tímto receptem bych se, byť nerada, rozloučila s vánočními recepty a popřála Vám krásné Vánoce strávené s těmi, které máte rádi, Doufám, že si na pár dnů oddechnete, hodíte starosti všedních dní za hlavu a nasajete sváteční atmosféru :-)



Melasové kořeněné sušenky

(1 plech)


  • 1 lžíce mletých lněných semínek + 3 lžíce vody
  • 1 a 1/4 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 hrnku sušeného nesířeného zázvoru
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce melasy
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu



Lněná semínka promícháme s vodou a odložíme stranou na pár minut. 

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V míse promícháme špaldovou mouku se sodou, špetkou soli, kokosovým cukrem, zázvorem, skořicí, kandovaným zázvorem. 

Ve vodní lázni roztopíme kokosový olej, prošleháme jej s melasou, rýžovým sirupem, vanilkovým extraktem a lněnými semínky. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. 

Na pomoučeném vále ji rozválíme v silnější plát a vykrajujeme ve větší kolečka, která ještě můžeme dozdobit razítky. Obalíme je v kokosovém cukru a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. 

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.






English version

Mollases spicy cookies

(1 baking tray)


  • 1 tablespoon ground flax seeds + 3 tablespoons water
  • 1 and 1/4 cup spelt flour
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • pinch salt
  • 2 tablespoons coconut sugar
  • 1 teaspoon ginger
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/4 cup candied ginger
  • 1/4 cup coconut oil
  • 2 tablespoons molasses
  • 2 tablespoons rice syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract



Whisk flax seeds with water and set aside for a few minutes.

Preheat oven to 170 degrees. In a big bowl, combine spelt flour with baking soda, pinch salt, coconut sugar, ginger, cinnamon and candied ginger. 

In a double boiler melt coconut oil, whisk it with molasses, rice syrup, vanilla extract and flax seeds. Pour liquid mixture over the flour one and mix until well incorporated. 

Roll out the dough and cut it into desired shape. Roll them in sugar and bake them in preheated oven for about 15 minutes. 


1 komentářů:

  1. Dobrý večer,moc se mi líbí váš blog.Dnes jsem zkoušela tyto kořeněné sušenky a těsto se mi moc drobilo a nešlo rozválet.Nejsem si jistá zda byla špaldová mouka hladká,nebo zda to nebylo tím,že jsem měla hrníček o objemu 250ml.Moc mě to mrzí,jelikož se mi opravdu líbí.Díky za radu a přeji další krásné recepty.Ilča

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)