Špaldová tofu štola



Sváteční snídaně se bez štoly neobejdou. Asi nejradši máme tvarohovou, hezky vláčnou, nic suchého...  pokusila jsem se tvaroh tentokrát nahradit tofu a světe div se, funguje téměř totožně :-) Nejlepší je pro tento recept tzv. silken tofu, které je mnohem jemnější než klasické bílé tofu. Dosáhnete tak jemnějšího krému, který připomíná daleko více tvaroh. Ale samozřejmě pokud nenarazíte na silken tofu, nic nezkazíte ani tím natural...



Špaldová tofu štola

 (malá)

Těsto
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 50 ml kokosového oleje
  • 1 kostka silken tofu 
  • 150 ml mandlového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 ml rýžového sirupu

Na dokončení
  • kokosový olej
  • mandlové plátky


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou. 

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, vlašskými ořechy a rozinkami. Tofu rozmixujeme s mandlovým mlékem v hladký krém. Kokosový olej roztopíme, prošleháme s tofu, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a rýžovým sirupem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v tužší těsto. 

Těsto rozválíme v silnější plát, který přehneme přes sebe, měl by připomínat zavinovačku. Povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct zhruba na 45 minut. Kontrolujeme pomocí špejle, zda-li je již hotová. Poté vytáhneme z trouby a ihned potřeme roztopeným kokosovým olejem. 

Pro efekt můžeme ještě posypat sušeným rostlinným nápojem, např. pohankovým.






English version

Spelt tofu stollen

 (the little one)

Dough
  • 1 tablespoon chia seeds + 3 tablespoons water
  • 250 g wholemeal spelt flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 50 g walnuts
  • 50 g currants
  • 50 ml coconut oil
  • 1 block silken tofu 
  • 150 ml almond milk
  • 1 teaspoon vanilla powder
  • 50 ml rice syrup

To finish
  • coconut oil
  • almond slices



Preheat oven to 180 degrees. Whisk chia seeds with water and set aside. 

In a big bowl, combine spelt flour with baking powder, walnuts and currants. Melt coconut oil. Using blender, blend tofu with almond milk until smooth. whisk it with coconut oil, vanilla extract, maple syrup and chia seeds. Combine liquid mixture with the flour one.  

Flatten the dough and roll out the dough into thicker rectangle. Put it together. Sprinkle it with almond slices and bake for about 45 minutes. Remove from the oven and brush it with melted coconut oil. 

You could also dust it with powdered milk. 


3 komentářů:

  1. Dobrý večer.
    Mohu se zeptat, čím by šlo nahradit silken tofu?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tofu ve stole by me vazne nenapadlo, ale vypadá super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda bych vyzkoušela, akorát že silken tofu se dá pořídit v různých gramážích, jaká prosím patří sem? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)