Batátovo-čočkový dhal s pórkem a rýží
(4 porce)
Dhal
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžička hořčičného semínka
- špetka chilli vloček
- 1 hrnek červené čočky
- 1 sladká brambora
- kousek čerstvého zázvoru
- kousek čerstvé kurkumy
- cca 3 hrnky vody
- sůl, pepř

Kokosový pórek
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 pór
- šťáva z 1/2 limety
- sůl, pepř
K podávání
- rýže natural
- sezamová semínka
Roztopíme kokosový olej, přidáme koriandr, hořčičná semínka, chilli vločky, párkrát promícháme, necháme rozvonět a vsypeme červenou čočku. na kostičky nakrájené batáty, zázvor, kurkumu, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zhruba 20 minut. Dochutíme solí, případně pepřem.
Mezitím si na kokosovém oleji jen krátce orestujeme pórek a dochutíme jej limetovou šťávou, solí a pepřem.
Dhal podáváme s uvařenou rýží, ozdobený pórkem a posypaný sezamovými semínky.
English version
Sweet potato-red lentil dhal with leek and rice
(4 portions)
Dhal
- 2 tablespoons coconut oil
- 1 teaspoon ground coriander
- 1/2 teaspoon mustard seeds
- pinch chilli flakes
- 1 cup red lentils
- 1 sweet potato
- little piece of fresh ginger
- little piece of fresh turmeric
- about 3 cups water
- salt, pepper

Coconut leek
- 1 teaspoon coconut oil
- 1 leek
- juice from 1/2 lime
- salt, pepper
For serving
- natural rice
- sesame seeds
Heat the coconut oil and add ground coriander, mustard seeds, chilli flakes, stir for a while and add red lentils, chopped sweet potatoes, ginger, turmeric, pour over water, bring to a boil and simmer for about 20 minutes. Season with salt, eventually pepper.
Meanwhile saute leeks until soft. Season with lime juice, salt, pepper and remove from the heat.
Divide dhal into portions, top with leeks and serve with cooked rice, sprinkled with sesame seeds.
Super oběd na popeleční středu :) Dělala jsem bez rýže, zato s květákem a bylo to super :)
OdpovědětVymazatto jsem ráda, že chutnalo :-)
VymazatMůj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.
OdpovědětVymazat