Hrachové placky s mrkvovou miso omáčkou



Luštěniny jsou podle mě vůbec nejzanedbávanější surovinou a žlutý hrách jeden z nejvíce. Možná mě vyvedete z omylu, soudím tak podle sebe, ale u nás se z něj snad nikdy nic nepřipravovalo, možná hrachová kaše ve školní jídelně? A to mi připomíná, jak jsem ji měla ráda a vůbec netuším, proč ji nikdy doma neudělám... Nicméně vraťme se k dnešnímu receptu, žlutý hrách najde uplatnění i v těchto plackách, které jsou trošku pikantní díky zázvoru, kurkumě a skvěle je doplňuje mrkvová omáčka, ale chutnaly mi i k salátu nebo jen tak s čerstvou zeleninou.



Hrachové placky s mrkvovou miso omáčkou

(4 porce)

Hrachové placky
  • 1/2 hrnku žlutého hrachu
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • sůl, pepř
  • 1/2 hrnku mletých dýňových semínek
  • 1/2 hrnku mletých ovesných vloček


Mrkvová miso omáčka
  • 2 hrnky mrkve
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžička sezamového oleje


Žlutý hrách si přes noc namočíme. Můžeme i jáhly, aby byly rychleji uvařené. 

Hrách propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme doměkka. Jáhly uvaříme dle návodu. Pokud nemáme předem, vločky a dýňová semínka pomeleme či rozmixujeme na moučku.

Na lžíci oleje restujeme cibuli dozlatova. Není to nutné, ale placky budou chutnější. Uvařený hrách, jáhly, cibuli společně rozmixujeme v hladkou hmotu, dochutíme ji zázvorem, kurkumou, solí, pepřem a zahustíme semínkovou a ovesnou moučkou. 

Pomocí rukou tvarujeme placičky, které upečeme či smažíme na kapce oleje.

Na omáčku si jen uvaříme mrkev doměkka a rozmixujeme ji s trochou vody, ve které se vařila, dochutíme sójovou omáčkou, rýžovým octem, miso pastou a sezamovým olejem. Případně můžeme ještě osolit, ale nemělo by to být nutné. 

Placky rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou, ozdobíme semínky, klíčky a podáváme. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)