Velikonoční banánovo-makový beránek



Původně jsem ani neměla v plánu připravovat letos recept na beránka, mazanec či jiný typicky velikonoční pokrm, ale pak mi to nedalo nevyvětrat formu na beránka, která jinak celoročně odpočívá. 

Loni jsem se pustila do takového nadýchanějšího těsta, takže pokud preferujete sušší a vzdušnější buchty, odkážu Vás sem. Ale pokud naopak preferujete takové ty vláčné až mokré buchty, jste tu správně, beránek Vás určitě nezklame. Navíc kombinace banánu, máku, citrónové kůry a kokosové šlehačky je prostě boží... :-)




Velikonoční banánovo-makový beránek

Těsto

  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
  • 2 zralé banány
  • 200 g bílého sójového jogurtu
  • 200 g jablečného pyré
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 2 lžíce máku
  • kůra z 1 bio citrónu

Na ozdobu
  • rozinky nesířené
  • kokosová šlehačka



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Pokud nemáme předem, připravíme si jablečné pyré

Ve velké míse rozmačkáme banány pomocí vidličky na hladké pyré, přidáme jogurt, jablečné pyré a chia semínka a důkladně prošleháme. V menší míse promícháme ovesnou mouku se špaldovou, práškem do pečiva, solí, mákem a citrónovou kůrou. Sypkou směs vsypeme k hladké a zpracujeme v řidší těsto.

Formu na beránka vymažeme a vysypeme, vložíme 3 rozinky, které by měly symbolizovat oči a nos a naplníme těstem a pečeme zhruba 30 – 40 minut.

Po vychladnutí můžeme ozdobit kokosovou šlehačkou. 



2 komentářů:

  1. Ten je nádherný! Už se těším na Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, já letos nechtěla dělat beránka, ale teď budu muset :D :D no, já mám v plánu na blog postnout zdravý tvarohový mazanec :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)