Perníkové koblihy





Perníkové koblihy

(6 porcí)

 Koblihy

  • 1/2 hrnku lískového mléka
  • 1/2 lžičky jablečného octa
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1/2 hrnku mletých lískových ořechů
  • 1/3 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce ořechového másla, např lískového
  • 2 lžíce melasy
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Kokosová šlehačka

  • 1 malá plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • lískové ořechy


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mléko si smícháme s jablečným octem a odložíme stranou. 

Pokud nemáme předem připravené, rozmixujeme ovesné vločky a lískové ořechy na moučku. Tu smícháme s kokosovým cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a perníkovým kořením.

Mléko prošleháme s ořechovým máslem, melasou, vanilkovým extraktem a opatrně vlijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu. Tou plníme formu na koblihy a dáme péct zhruba na 15 - 20 minut. 

Mezitím si připravíme kokosovou šlehačku. Otevřeme plechovku kokosového mléka, použijeme pouze tučnou část a vyšleháme ji spolu s kokosovým cukrem a perníkovým kořením v tuhou šlehačku. 

Vychladlé koblihy poklademe šlehačkou, posypeme nasekanými ořechy, perníkovým kořením a můžeme podávat.







4 komentářů:

  1. Ahoj :). Mohla bych se Tě zeptat, jak najemno meleš oříšky? Já nemám tak výkonný mikér, aby to zvládl... buď tam jsou nějaké kousky nebo bych pomlela něco měkčího (například sezamové, slunečnicové semínka)... co myslíš, vadilo by to v těstu? (Uvažovala jsem o tom už u Tvého receptu na mandlové donuty)... díky moc za odpověď.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no co nejjemněji, mají fakt nahrazovat mouku. Pak bych Ti možná doporučila koupit již mleté ořechy, pokud si nechceš pořizovat výkonnější stroj.

      Smazat
  2. Tak moc se mi sbíhají sliny!! Úzasná kombinace dobrot :) Jen jsem se chtěla zeptat, jestli chutí nějak připomínají koblihy, když se tak jmenují?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. ne, ne možná bylo lepší je nazvat donuty :-) je to spíš takové těsto jak buchta, jen mi připomínaly koblihy tvarem.

      Smazat

Děkuji za komentář :-)