Piknik se Sklizeno



Díky nově navázané spolupráci se Sklizeno jsem se konečně dokopala k formátu, který už plánuji... no možná i roky. Ušila jsem si na sebe bič a ráda bych Vám přinášela komplexnější posty na různá témata. 

Tentokrát jde například o sérii receptů vhodných na piknik. Také Vám poodhalím, že se příště můžete těšit na sérii receptů na cesty/dovolenou, ale to už předbíhám a možná zbytečně prozrazuji mnoho :-) 

K pikniku... samozřejmě to bude chtít něco, co je snadno přenositelné, nezabere to moc místa, hned se to nerozpustí, jde to jíst ideálně rukama, nezašpiníte nenávratně deku... poměrně dost kritérií, ale všechny splňují slané tartaletky s kešu krémem a karamelizovanou cibulkou, ořechové tyčinky s kakaovými boby a malinami i ananasovo-rozmarýnová chia limonáda. 

Krusta tartaletek je děsně jednoduchá, stačí jen rozmixovat ovesné vločky v mouku, smíchat ji s olivovým olejem, studenou vodou, zpracovat a tradá, těsto je na světě. Je opravdu mnohokrát ozkoušené a ani na chuti nepoznáte, jak moc je zdravé. Stejně tak je to i s kešu krémem, připravuji jej nasladko i naslano. A třešničkou na dortu celého receptu je karamelizovaná cibulka. Ujedla bych se jí. Vždy jí připravím víc, abych mohla bez výčitek ujídat :-) A to jinak nesnáším, ale v tomto případě nejde jinak. Důležitý je u ní kvalitní balzamikový ocet, který podtrhne její dokonalou chuť. Takový od italské firmy Zucchi pořídíte právě ve Sklizeno. 

Ořechové tyčinky s kakaovými boby a malinami jsou hotová pohádka. Jsou plné ořechů, kvalitních surovin v raw kvalitě, tak akorát sladké. I když obsahují velmi sladkou datlovou pastu, její chuť zmírňují nakyslé maliny a hořké kakaové boby, vše ideálně vyvážené :-)

Bez osvěžení by piknik nebyl ono, proto nesmí chybět nějaká dobrá limonáda. Zvolila jsem ananasovou s rozmarýnem. Tuto kombinaci jsem odkoukala v jedné z mých oblíbených kavárem, jen ji trošku vylepšila o kokosovou vodu a chia semínka...






Slané tartaletky s kešu krémem a karamelizovanou cibulkou 

Krusta
  • 1 hrnek ovesných vloček 
  • ½ lžičky soli
  • 40 ml olivového oleje
  • 50 ml vody

Kešu náplň
  • ½ hrnku kešu ořechů
  • 1/3 hrnku vody
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Karamelizovaná cibulka
  • 3 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamica
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • čerstvý tymián


Kešu ořechy si namočíme alespoň na 4 hodiny. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Na krustu rozmixujeme ovesné vločky na moučku. Smícháme ji se solí, přilijeme olivový olej, vodu a zpracujeme v kompaktní hmotu. Koláčovou formu vymažeme olivovým olejem a pomocí rukou vmačkáme těsto.  Předpečeme jej na 10 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Kešu ořechy propláchneme a rozmixujeme jej s čerstvou vodou, lahůdkovým droždím, česnekem, citrónovou šťávou, muškátovým oříškem, solí a pepřem v hladkou hmotu. 

Na karamelizovanou cibuli oloupeme cibuli, nakrájíme ji na proužky a na oleji ji zpěníme, pocukrujeme, osolíme, přeliljeme balsamicem, přidáme pár snítek tymiánu a mícháme asi půl hodiny.

Krustu naplníme kešu krémem, doplníme karamelizovanou cibulí a dáme dopéct zhruba na 20 minut. Necháme vychladnout a můžeme krájet.





Ořechové tyčinky s kakaovými boby a malinami

(8 ks)

  • 180 g datlové pasty
  • 75 g mandlí
  • 75 g kešu ořechů
  • 50 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce kokosového olej
  • 5 lžic mandlového másla
  • 30 g lyofilizovaných malin
  • 1 lžíce kakaových bobů






Mandle s kešu ořechy nasekáme na menší kousky. Smícháme je s vločkami, špetkou soli, chia semínky. V hrnku prošleháme roztopený kokosový olej s mandlovým máslem a vlijeme k sypké směsi, přidáme i datlovou pastu. Zpracujeme v kompaktní hmotu a na závěr opatrně vmícháme lyofilizované maliny a kakaové boby.

Rovnoměrně rozprostřeme a dáme ztuhnout do mrazáku. Před podáváním nakrájíme na menší tyčinky. 






Ananasovo-rozmarýnová chia limonáda

(1 litr)

  • 1/2 čerstvého ananasu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • svazek čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 300 ml kokosové vody
  • 700 ml perlivé vody
  • kostky ledu


Ananas oloupeme, zbavíme dřevnatého středu a čtvrtinu rozmixujeme s třtinovým cukrem, snítkou rozmarýnu pomocí mixéru v pyré. Další čtvrtinu nakrájíme na malé kousky. 

Pyré promícháme s chia semínky, kokosovou vodou, perlivou vodou, doplníme ledem, ozdobíme rozmarýnem a dáme vychladit či ihned podáváme. 




2 komentářů:

  1. Gratuluji k nové spolupráci. Je to výzva a možnost se posunout opět o kus dál. Máš skvělé recepty a krásné fotky, chtělo by to už pomalu pracovat na další knížce :)

    OdpovědětSmazat
  2. Sklizeno mám ráda, tak mě těší, že spolupracuje zrovna s tebou. :) Děkuju na parádní tip na piknik, to se teď hodí, rádi vyrážíme na Letnou nebo do Grébovky. Zkusím příště ty tartaletky, vypadají úžasně. :)

    lenikralickova.blogspot.com

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)