Začátek školního roku se Sklizeno



Když se řekne září, každému se jistojistě vybaví konec léta, přicházející podzim a s ním spojený začátek školního roku. Maminkám pak na mysl určitě vyvstanou starosti spojené se školními svačinami pro své ratolesti. 

Proto jsem se pokusila sepsat takovou menší sérii receptů, která Vás snad inspiruje, co vše by se dalo zabalit do školní tašky, Vymyslela jsem takové svačiny, které budou pestré, energeticky výživné, Ale i takové, aby se děti nestyděly za svou svačinu, protože já si živě pamatuji, když mi mamka nabalila do školy párek s rohlíkem, jak jsem jej jedla tajně pod lavicí. Ale k dnešním receptům…

Poslední roky jsem si zamilovala všemožné skleničky. Nejen že vypadají naprosto dokonale, ale dá se do nich dát v podstatě cokoliv. Nejčastěji je plním chia pudinkem, který jsem tentokrát doplnila blumami a pekanovými ořechy. Také často vařím tapiokový pudink. Těch verzí, co jsem už vyzkoušela, ale vůbec nejlepší je tento banánový s kokosem. 

Malé mlsaly určitě ani neurazíte nějakým dobrým koláčem. Samozřejmě Vás nenabádám, abyste dětem podávali kvanta bílé mouky a cukru. Následující hruškový koláč s mandlemi neobsahuje ani jedno. Je bezlepkový díky rýžové mouce a vláčný díky mandlovému máslu.

Taková domácí granola není taky k zahození. Můžete odsypat porci do vhodné skleničky, doplnit oblíbeným jogurtem a dítě si ji už samo přimíchá ve škole. A celou sérii jsem zakončila takovou klasikou v novějším kabátku. Nejsem příliš zastáncem svačin typu pečivo se sýrem/šunkou, ale pokud budeme hovořit o domácím bezlepkovém chlebu z pohanky a hromady semínek a čočkovou pomazánkou, pak je to úplně jiná pohádka.





Chia pudink s blumovým rozvarem

(2 porce)

Chia pudink
4 lžičky chia semínek
2 lžíce kokosového krému
½ hrnku rostlinného mléka
1 lžíce kokosového cukru
špetka vanilkového prášku

Blumový rozvar
  • 2 blumy
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička chia semínek


Na dokončení

Kokosový krém rozšleháme s mlékem, kokosovým cukrem, vanilkovým práškem i chia semínky. Odložíme stranou a necháme semínka nabobtnat. 
Mezitím si připravíme blumový rozvar. Blumy omyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na malé kousky. Podlijeme je trochou vody a rozvaříme doměkka. Osladíme kokosovým cukrem. Odstavíme z plotny a vmícháme chia semínka. 

Uzavíratelné skleničky plníme střídavě chia pudinkem, rozvarem, čerstvými blumami i pekanovými ořechy do spotřebování. Uchováváme v lednici. 





Kokosovo-banánový tapiokový pudink

(2 porce)

Tapiokový pudink


Na dokončení

Přes noc si namočíme tapiokové perly v hrnku mléka. Poté je vložíme do kastrůlku, přilijeme zbytek mléka, přidáme kokosový sirup, kokosové máslo, vanilkový prášek, špetku soli. Přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme do změknutí. Na závěr vmícháme polovinu rozmačkaného banánu. Uvařený a vychladlý tapiokový pudink, plníme střídavě banány, kokosovými plátky, lyofilizovanými banány. Na závěr ozdobíme kokosovým máslem, kokosovým sirupem a skladujeme v lednici. 





Čokoládová granola s mořskou solí







Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Do vysoké nádoby vložíme ječné vločky, ořechy, strouhaný kokos, chia semínka, kokosový cukr, mořskou sůl, kakaový prášek a párkrát promixujeme, aby se směs zjemnila, ale ne zcela rozmixovala na moučku.

Poté prošleháme roztopený kokosový olej s kokosovým sirupem a přilijeme k sypké směsi. Důkladně promícháme a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct zhruba na 15 minut a pravidelně kontrolujeme, aby se směs nespálila.

Necháme ji důkladně vychladnout a vmícháme nasekanou čokoládu. Uložíme do vhodné nádoby.






Hruškovo-mandlový koláč

Koláč
  • 1 velká hruška
  • ½ citrónu
  • 2 lžičky chia semínek + 6 lžiček vody
  • 125 g mandlového másla
  • 70 g kokosového sirupu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 75 g rýžové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka vanilkového prášku


Na dokončení


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Hrušku omyjeme, zbavíme jádřince, polovinu nakrájíme na malé kostičky a pokapeme citrónovou šťávou. Druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou.

Ve velké míse smícháme rýžovou mouku se skořicí, práškem do pečiva a vanilkovým práškem. Mandlové máslo promícháme s kokosovým cukrem, kokosovým mlékem a chia semínky. Tuto tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr vmícháme hrušky.

Těsto přesuneme do dortové formy, ozdobíme plátky mandlí, posypeme cukrem a dáme péct zhruba na 30 minut.






Pomazánka z pečené mrkve a červené čočky







Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mrkev omyjeme, zbavíme konců, rozložíme na plech, dochutíme solí, pepřem, kari, pokapeme olivovým olejem a dáme péct zhruba na 20 minut.

Mezitím si uvaříme čočku dle návodu na obalu. Pomocí mixéru rozmixujeme pečenou mrkev s červenou čočkou, ořechy, bylinkami, tahini pastou, citrónovou šťávou, česnekem, solí, pepřem, římským kmínem. Kdyby byla pomazánka příliš tuhá, přidáme trochu vody.


Pohankovo-semínkový chléb







Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Čerstvé droždí rozdrobíme a smícháme s teplou vodou a odložíme stranou alespoň na 10 minut. 

Ve velké míse smícháme pohanku s pohankovou moukou, semínky, solí, psylliem, droždím a zpracujeme v kompaktní hmotu. Přikryjeme čistou utěrkou, uložíme na teplé místo a necháme 2 hodiny odpočívat. 
Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem, posypeme semínky a dáme péct. Pečeme zhruba 15 minut na 200 stupňů. Poté teplotu stáhneme na 180 a pečeme další hodinu. Krájíme, až je chléb zcela vychladlý. 





4 komentářů:

  1. Mňam! určitě nějaký recept vyzkouším :) I když vybrat z těchto všech bude složité.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Omg nejvíc mně zaujala ta granola a to jí normálně nevyhledávám.

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno vypadá moc krásně a výborně! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)