Pikantní kešu-kokosová miska



Zde máme ještě jeden z mnoha restů, které mi smutně čekaly ve foťáku, až si na ně udělám čas a slavnostně je zpracuji. A pak už se snad konečně vrhneme na ty Vánoce... :-)

Ale něco málo k dnešnímu receptu. Ta omáčka mě úplně okouzlila, Hodí se úplně ke všemu, každičký sebeobyčejnější pokrm pozvedne na úplně jinou úroveň. Mám ji ozkoušenou i jako zálivku na salát, dip k čerstvé zelenině a opravdu nikdy nezklamala. 



Pikantní kešu-kokosová miska

(cca 4 porce)

Kešu-kokosová kari omáčka

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 hrnek libovolného rostlinného mléka
  • sriracha dle chuti
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1/4 hrnku kešu másla
  • šťáva z 1 limety
  • 1/2 lžičky sušené kurkumy

Na dokončení 

  • 1/2 košťálu brokolice
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 200 g žampionů
  • 200 g hlívy ústřičné
  • kešu ořechy


Kokosové mléko a jiné rostlinné vlijeme do rendíku, přidáme sójovou omáčku, srirachu, kešu máslo, limetovou šťávu, kurkumu a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme probublávat za občasného míchání zhruba 20 minut, až omáčka zredukuje svůj objem.

Mezitím uvaříme rýži a napaříme zeleninu. Poté jen rozdělíme do misek rýži, zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme kešu ořechy. Případně dochutíme limetovou šťávou. 

Pro více bílkovin můžeme doplnit tofu či tempeh.





0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)