Burákové sušenky v čokoládě





Burákové sušenky v čokoládě

(cca 15 ks)

Sušenky
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku burákového másla
  • 1/4 hrnku jablečného pyré
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1 a 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku

Na dokončení
  • hořká čokoláda
  • kokosový olej
  • nesolené arašídy


Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

Rozehřátý kokosový olej prošleháme s burákovým máslem a jablečným pyré. Ve velké míse smícháme kokosový cukr s pohankovou moukou, práškem do pečiva, sodou, solí a vanilkovým práškem. Tekutou směs vlijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu a dáme chladit do lednice zhruba na hodinu. 

Poté rozválíme těsto a tvarujeme sušenky pomocí vykrajovátek, případně stačí jen nakrájet na kolečka, jen je třeba pamatovat, abychom těsto vytvarovala do požadovaného válečku. 

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 - 12 minut. Necháme zcela zchládnout.

Mezitím připravíme polevu. Hořkou čokoládu s trochou kokosového oleje rozehřejeme ve vodní lázni. Sušenky máčíme v čokoládě a ihned sypeme nasekanými arašídy.






3 komentářů:

  1. Ozkoušeno, upečeno, sušenky slavily velký úspěch :) Jen se přiznám, že se těsto trochu drolilo, takže jsem sušenky tvarovala tak, že jsem vždycky užmoulala kuličku a pak rozmáčkla na placku :D Nevím, jestli to nebylo moukou, dala jsem špaldovou místo pohankové.

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, špaldovou to nebylo. Já z toho mám taky rozpadající se hroudu z které strašně teče olej. Vám z té špaldové, předpokládám, alespoň tak neteče ten olej. Jsem zvědavá (rozuměj zděšená) co s tím budu dělat dál.
    Zdá se, že mě péct dle
    těchto stránek vyjde draho když to bude putovat rovnou do záchoda. Navíc se třeba dětma na to fakt nemám ani čas. Makové linecké taky nedrží pohromadě, o těch marokánkách ani nemluvě, to jsme skoro plakala.
    Bláža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě moc mrzí, že se nedaří. Ale opravdu nesdílím recept, který mně nefungoval a těsto by se rozpadalo. Těsta s oříškovým máslem jsou obecně velmi křehká, až rozpadající se v puse, ale jak vidíte na fotce, sušenky šly krásně vytvarovat a upéct.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)