Tipy na jedlé dárky

Děsně mě baví vymýšlet a připravovat domácí dárky pro své blízké. Přijde mi, že je zahřejí u srdce mnohem víc jak kdejaké drahoty. To pak přirozeně ještě víc posiluje touhu po všem tom vyrábění, vymýšlení... A i když mám s každým rokem pocit, že už jsem snad vyrobila vše, co se vlastně vyrobit dá, tak se stejně něco vymyslí...





Slaný karamel jsem vyráběla už loni sestře. Měl velký úspěch, proto jí ho přinesl i letos Mikuláš. Možná to tak nepůsobí, ale příprava je opravdu jednoduchá. Stačí na pánvi rozpustit hrnek třtinového cukru (občas míchejte, aby se cukr nepřipálil. Jakmile bude cukr zcela rozpuštěný, přilijte hrnek (sójové či jiné) smetany, tenký plátek (veganského) másla, lehce osolte a důkladně míchejte (opatrně, karamel je velmi horký a může prskat). Ještě horký přelijte do vhodné sklenice, já ji pořídila v Butlers. Samolepky jsem vyrobila díky razítkům z Tigeru. Ještě doporučuji povrch jemně posolit, vypadá to prostě hezky :-) a skladovat v lednici.




Mamce jsem do stejné sklenice připravila přepuštěné máslo - ghí. Byť je to velmi obyčejná záležitost, příprava otázkou 15 minut, udělalo jí neskutečnou radost. Kostku másla jsem jen na co nejmírnějším plameni rozehřála a postupně sbírala pěnu na povrchu. Nakonec jsem jej přecedila přes jemný cedník/plátno do nádoby a skladovala v chladnu.




Další velmi jednoduchou a zároveň efektní záležitostí je sušené ovoce. Nejvíce obdarovaným chutnalo spíše méně obvyklé sušené ovoce jako kiwi, kaki, banány než klasika v podobě jablek, hrušek... Ovoce jsem darovala v takových roztomilých papírových krabičkách v podobě domečků z Tchiba.




Vanilkový extrakt jsem už dělala xkrát a ničím nepřekvapí, proto jsem zkusila vyrobit i jiné extrakty, které se dají využít do pečení. Zkrátka jsem zaměnila vanilkový lusk za bio citrónovou kůru a skořici a zalila vodkou. Ideální je připravit extrakty alespoň měsíc předem, aby se daly hned používat. 




A z posledních tipů na jedlé dárky je domácí koření. Protože sestra miluje prasárny typu grilovací koření, kečup... připravila jsem jí takový balíček všeho domácího a snad i kvalitnějšího. Na fotce vidíte grilovací koření a sušený česnek.





5 komentářů:

Děkuji za komentář :-)