Určitě to znáte. Najednou objevíte ve spíži nějakou surovinu, na kterou jste jednoduše zapomněli a zoufale volá po spotřebování, jinak brzy poletí do koše. Asi takhle to bylo s mým zbytkem polenty, která se proměnila v tyto úžasné trojhránky...
Křupavé polentové trojhránky s fenyklovým salátem
Inspirace: zde
(4 porce)
Trojhránky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky uzených chilli vloček
- větvička čerstvého rozmarýnu
- větvička čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky rostlinného mléka/smetany
- 1 hrnek polenty
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- 1 hrnek čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, petrželka atd.)
Salát
- 1 bulva fenyklu
- 1/2 okurky hadovky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce kaparů
Olivový olej rozehřejeme na pánvi a přidáme nadrobno nakrájený česnek, chilli vločky, snítky rozmarýnu, tymiánu, sůl, pepř a necháme vše rozvonět. Stačí zhruba minuta.
Poté opatrně vlijeme vodu, mléko či smetanu a přivedeme k varu. Jakmile začne směs vařit, postupně budeme přisypávat polentu a míchat. Polentu vaříme zhruba 15 - 20 minut.
Odstavíme z plotny, vmícháme lahůdkové droždí, nasekané bylinky a připravenou směs vlijeme do vhodné nádoby vyložené pečícím papírem. Necháme zchládnout na pokojovou teplotu a dáme tuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny, aby se nám hmota dobře krájela a nerozpadala se.
Mezitím si můžeme připravit salát. Fenykl a okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Promícháme ve velké míse a přelijeme směsí olivového oleje, jablečného octa, javorového sirupu, dijonské hořčice. Na závěr posypeme kapary.
Polentu vyjmeme z lednice, nakrájíme na libovolné tvary a smažíme na olivovém oleji zhruba 3 až 5 minut z každé strany.
dalo by se místo smažení jen opéct? děkuji :)
OdpovědětVymazaturčitě :-)
Vymazat