Křupavé polentové trojhránky s fenyklovým salátem



Určitě to znáte. Najednou objevíte ve spíži nějakou surovinu, na kterou jste jednoduše zapomněli a zoufale volá po spotřebování, jinak brzy poletí do koše. Asi takhle to bylo s mým zbytkem polenty, která se proměnila v tyto úžasné trojhránky...


Křupavé polentové trojhránky s fenyklovým salátem

Inspirace: zde

(4 porce)

Trojhránky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky uzených chilli vloček
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • větvička čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky rostlinného mléka/smetany
  • 1 hrnek polenty
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 1 hrnek čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, petrželka atd.)

Salát
  • 1 bulva fenyklu
  • 1/2 okurky hadovky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce kaparů

Olivový olej rozehřejeme na pánvi a přidáme nadrobno nakrájený česnek, chilli vločky, snítky rozmarýnu, tymiánu, sůl, pepř a necháme vše rozvonět. Stačí zhruba minuta.

Poté opatrně vlijeme vodu, mléko či smetanu a přivedeme k varu. Jakmile začne směs vařit, postupně budeme přisypávat polentu a míchat. Polentu vaříme zhruba 15 - 20 minut. 

Odstavíme z plotny, vmícháme lahůdkové droždí, nasekané bylinky a připravenou směs vlijeme do vhodné nádoby vyložené pečícím papírem. Necháme zchládnout na pokojovou teplotu a dáme tuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny, aby se nám hmota dobře krájela a nerozpadala se. 

Mezitím si můžeme připravit salát. Fenykl a okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Promícháme ve velké míse a přelijeme směsí olivového oleje, jablečného octa, javorového sirupu, dijonské hořčice. Na závěr posypeme kapary. 

Polentu vyjmeme z lednice, nakrájíme na libovolné tvary a smažíme na olivovém oleji zhruba 3 až 5 minut z každé strany.



2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)