Nadbytek hrušek si žádal o jejich zpracování. Neměla jsem chuť na žádnou velkou exotiku, nic slaného, žádný salát, smoothie, ... prostě nějaký "klasický" koláč. Navíc mi přijde že se hrušky krásně párují s hořkou čokoládou, a tak v podstatě vznikl tento recept :-)
Čokoládový koláč s hruškami
(Dortová forma 20 cm - 22 cm)
- 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1/3 raw kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky sody
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku vody
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 2 hrušky
- 50 g hořké čokolády
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké míse smícháme mouku s kakaovým práškem, práškem do pečiva, sodou, špetkou soli, skořicí.
V jiné míse prošleháme javorový sirup s vodou, olivovým olejem a jablečným octem. Tuto tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní těsto.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, naplníme 1/2 těsta, posypeme 1 nakrájenou hruškou, přelijeme zbytkem těsta. Druhou hrušku si nakrájíme na plátky a poklademe jí povrch koláče. Posypeme hoblinkami čokolády a dáme péct zhruba na 45 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)