Soba nudle se zelím a hříbky



Už jsem se bohužel musela smířit s tím, že léto je nenávratně pryč. Ale myslím, že je třeba hledat na všem to pozitivní. A co na podzimu miluji, jsou dýně, hrušky, jablka, hříbky.... a právě na ty se tentokrát zaměřím :-) Minulý víkend jsme na chvíli vběhly do lesa a opravdu rostou, což znamenalo, že je bylo třeba co nejdříve zpracovat. Nechtěla jsem nic typicky českého, tak jsem je zkusila spojit se soba nudlemi a výsledek nezklamal...


Soba nudle se zelím a hříbky

(2 porce)

  • cca 130 g soba nudlí
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrnky hříbků (pokud nemáte, stačí žampiony)
  • 1 hrnek fialového zelí
  • sůl, pepř

Omáčka
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kokosového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • šťáva z 1/2 limety
  • 1 stroužek česneku

Na dokončení
  • jarní cibulka
  • sezam
  • koriandr/petrželka

Soba nudle uvaříme dle návodu na obalu. Poté je zcedíme, propláchneme studenou vodou a ještě ponoříme do velké mísy plné vody a důkladně promneme v rukou, aby se nám neslepily. Vodu zcedíme a nudle pokapeme trochou sezamového oleje. 

Na lžíci sezamového oleje restujeme nadrobno nakrájené hříbky. Zhruba po 10 minutách přidáme na proužky nakrájené zelí a dále restujeme. Mezitím připravíme omáčku. Prošleháme kari pastu se zázvorem, sójovou omáčkou, kokosovým sirupem, rýžovým octem, šťávou z limety a česnekem. 

K hříbkům a zelí vsypeme soba nudle, zalijeme omáčkou a ještě pár minut prohřejeme. 

Rozdělíme na porce, ozdobíme nasekanou jarní cibulkou, sezamem, petrželkou či koriandrem, pokud Vám nevadí, a podáváme. 




1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)