Tohle je prostě varianta na klasické italské risotto s kulatozrnnou rýží. Ale quinou mám mnohem radši z výživového hlediska, protože obsahuje spoustu vlákniny i bílkovin, vápníku, vitamínu E atd. Navíc je bezlepková, což se vždy počítá, protože i když nemám alergii ani intoleranci na lepek, myslím si, že lepku jíme všeobecně až příliš.
Quinoové risotto s hříbky
(2 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 3/4 hrnku quinoi
- 1 hrnek suchého bílého vína
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- parmazán/ lahůdkové droždí
- 2 hrnky směsi čerstvých hříbků
- pár lístků šalvěje
- hrst čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
Na lžíci olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Vsypeme quinou a krátce promícháme, aby se každé zrníčko obalilo tukem. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté začneme podlévat vývarem až do jeho spotřebování.
Mezitím dáme restovat hříbky zhruba na 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a šalvějí.
Risotto zhruba po 20 minutách doplníme dýňovým pyré a budeme vařit ještě zhruba 10 minut. Dochutíme solí, pepřem, odstavíme z plotny a dochutíme parmazánem či lahůdkovým droždím.
Risotto rozdělíme na talíře, doplníme hříbky, posypeme bylinkami a podáváme.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)