Quinoové risotto s hříbky



Tohle je prostě varianta na klasické italské risotto s kulatozrnnou rýží. Ale quinou mám mnohem radši z výživového hlediska, protože obsahuje spoustu vlákniny i bílkovin, vápníku, vitamínu E atd. Navíc je bezlepková, což se vždy počítá, protože i když nemám alergii ani intoleranci na lepek, myslím si, že lepku jíme všeobecně až příliš.





Quinoové risotto s hříbky

(2 porce)


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 3/4 hrnku quinoi
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku dýňového pyré
  • parmazán/ lahůdkové droždí
  • 2 hrnky směsi čerstvých hříbků
  • pár lístků šalvěje
  • hrst čerstvého tymiánu 
  • sůl, pepř


Na lžíci olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Vsypeme quinou a krátce promícháme, aby se každé zrníčko obalilo tukem. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté začneme podlévat vývarem až do jeho spotřebování. 

Mezitím dáme restovat hříbky zhruba na 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a šalvějí. 

Risotto zhruba po 20 minutách doplníme dýňovým pyré a budeme vařit ještě zhruba 10 minut. Dochutíme solí, pepřem, odstavíme z plotny a dochutíme parmazánem či lahůdkovým droždím. 

Risotto rozdělíme na talíře, doplníme hříbky, posypeme bylinkami a podáváme.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)