Potřebovala jsem se zbavit černé rýže, která mi ve špajzu odpočívala až příliš dlouho, a vlastně proto vzniklo tohle jídlo. Je o kousek pracnější než většina mých půlhodinových do práce, ale nic, co se nedá zvládnout. Jen se dochutí zvlášť rýže, restuje zelenina, upeče tofu a hotovo, Do hodiny nemáte, co dělat :-)
Černá rýže se zeleninou a kořeněným tofu
(cca 4 porce)
Rýže
- 1 hrnek černé rýže
- 4 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička samba oelek
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce pomerančové šťávy
Zelenina
- 1 lžíce sezamového oleje
- 500 g žampionů
- 1 červená paprika
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička samby oelek
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička kokosového cukru
Kořeněné tofu
- 1 kostka tofu
- sůl, pepř
- 1 lžíce koření 5 vůní
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
Na dokončení
- sezamová semínka
- arašídy
- ředkvičky
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Uvařenou dochutíme sezamovými semínky, sezamovým olejem, sambou oelek, sójovou omáčkou, rýžovým octem a pomerančovou šťávou. Důkladně promícháme a odložíme stranou.
Žampiony omyjeme, důkladně očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Papriku zbavíme jádřince, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Na sezamovém oleji ji zpěníme společně s žampiony a necháme restovat. Připravíme si zálivku ze sójové omáčky, pomerančové šťávy, rýžového octa, samby oelek, strouhaného zázvoru a kokosového cukru. Tou přelijeme zeleninu a necháme ještě pět minut probublávat. Poté odstavíme z plotny.
Tofu nakrájíme na malé kostky, dochutíme solí, pepřem, kořením 5 vůní, sezamovým olejem, sójovou omáčkou a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut.
Na talíře rozdělíme rýži, poklademe ji zeleninou, tofu a na závěr posypeme sezamovými semínky, arašídy a ozdobíme ředkvičkami.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)