Tak tenhle květák byl pecka. Připravovala jsem jen jednou a už teď vím, že se zařadí mezi vůbec nejoblíbenější recepty. Se mnou je to jednoduchý, miluji vše, co prošlo kolem sójovky a jiných typických asijských ingrediencí. Ale ten květák má prostě něco navíc, těžko popsat, musíte prostě zkusit :-)
Květák v hoisin omáčce s rýží
(cca 2 porce)
Květák
- 1 květák
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 5 lžic kokosového mléka
- 10 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce rýžového oleje
- 5 lžic vody
- 1 stroužek česneku
- kousek čerstvého zázvoru
K podávání
- svazek jarní cibulky
- hrst arašídů
- jasmínová rýže
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Květák rozebereme na růžičky a důkladně omyjeme. Růžičky vložíme do velké mísy, zasypeme škrobem, pokapeme kokosovým mlékem, polovinou sójové omáčky a důkladně promícháme.
Růžičky rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 15 minut.
Mezitím připravíme omáčku. Prošleháme zbytek sójové omáčky s hoisin omáčkou, javorovým sirupem, rýžovým octem a vodou.
Na pánvi rozehřejeme rýžový olej, krátce restujeme nakrájený česnek, zázvor a polovinu jarní cibulky, přilijeme omáčku a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, vsypeme upečený květák a budeme vařit ještě cca 10 minut, aby omáčka zhoustla a ochutila každou růžičku květák.
Květák podáváme s jasmínovou rýží, posypaný jarní cibulkou a arašídy.
Bylo to tak skvělé, že jsem dnes vařil znovu z dvojité dávky. Děkuji za super tip na kombinaci surovin, která by mě v životě nenapadla!:-)
OdpovědětVymazatjé tak to jsem ráda, že chutnalo, taky jsem si takto upravený květák zamilovala.
Vymazat