Květák v hoisin omáčce



 Tak tenhle květák byl pecka. Připravovala jsem jen jednou a už teď vím, že se zařadí mezi vůbec nejoblíbenější recepty. Se mnou je to jednoduchý, miluji vše, co prošlo kolem sójovky a jiných typických asijských ingrediencí. Ale ten květák má prostě něco navíc, těžko popsat, musíte prostě zkusit :-)



Květák v hoisin omáčce s rýží

(cca 2 porce)

Květák
  • 1 květák
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 lžic kokosového mléka
  • 10 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce hoisin omáčky
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 5 lžic vody
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru

K podávání
  • svazek jarní cibulky
  • hrst arašídů
  • jasmínová rýže


Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Květák rozebereme na růžičky a důkladně omyjeme. Růžičky vložíme do velké mísy, zasypeme škrobem, pokapeme kokosovým mlékem, polovinou sójové omáčky a důkladně promícháme. 

Růžičky rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 15 minut.

Mezitím připravíme omáčku. Prošleháme zbytek sójové omáčky s hoisin omáčkou, javorovým sirupem, rýžovým octem a vodou.

Na pánvi rozehřejeme rýžový olej, krátce restujeme nakrájený česnek, zázvor a polovinu jarní cibulky, přilijeme omáčku a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, vsypeme upečený květák a budeme vařit ještě cca 10 minut, aby omáčka zhoustla a ochutila každou růžičku květák.

Květák podáváme s jasmínovou rýží, posypaný jarní cibulkou a arašídy. 




2 komentářů:

  1. Bylo to tak skvělé, že jsem dnes vařil znovu z dvojité dávky. Děkuji za super tip na kombinaci surovin, která by mě v životě nenapadla!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé tak to jsem ráda, že chutnalo, taky jsem si takto upravený květák zamilovala.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)