Kávový dort s kokosovou šlehačkou a lesním ovocem



S lesním ovocem vypadá každý dezert naprosto dokonale. A v kombinaci s kokosovou šlehačkou navíc i chutná. Hrozně dlouho jsem ji nezakomponovala do žádného receptu, protože jsem neměla moc štěstí na kokosová mléka. Prostě mi v lednici neztuhla a bylo po šlehačce. Naštěstí se to obrátilo a konečně jsem narazila na takové, které nezklame, a tak nic nebránilo pustit se do takové dobroty... :-)



Kávový dort s kokosovou šlehačkou a lesním ovocem

(dortová forma 22 cm)

Korpus
  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
  • 1 hrnek kávy
  • 1/2 hrnku datlí
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 2 lžičky jedlé sody


Kokosová šlehačka
  • 1 plechovka kokosového mléka z lednice
  • 2 lžíce javorového sirupu


Na dokončení
  • maliny, borůvky, ostružiny, rozmarýn


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. 

Připravíme kávu. Já jsem to udělala tak, že jsem hrnek naplnila datlemi a přelila jimi kávu, aby změkly. 

Jakmile budou datle změklé, rozmixujeme je s javorovým sirupem, kokosovým olejem a chia semínky. 

Ve velké míse smícháme ovesnou mouku s pohankovou, kakaovým práškem a jedlou sodou. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní těsto. Přelijeme do dortové formy a dáme péct zhruba na 30 až 40 minut. 

Mezitím si připravíme kokosovou šlehačku. Je nutné mít kokosové mléko vychlazené z lednice, ideálně přes noc. Plechovku otevřeme, sejmeme horní vrstvu, tu tučnou. Ručním šlehačem vyšleháme v šlehačku a osladíme javorovým sirupem. 

Upečený a vychlazený korpus nadvakrát překrojíme, pomažeme jej kokosovou šlehačkou a ozdobíme lesním ovocem. Dáme uležet do lednice, ideálně přes noc.








4 komentářů:

  1. A o jaké kokosové mléko se tedy jedná? :) Nedávno jsem měla stejný problém...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. osvědčilo se mi od Asia world, je to taková černá plechovka, brávám ji v Albertu. Složení její 100%, ale ani zdaleka nejhorší, co jsem viděla u kokosových mlék

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)