Tofu špízy se zeleninou a burákovou omáčkou




Špízy jsou takové vděčné jídlo. Příprava není vůbec náročný a přijde mi, že vypadají docela hezky a efektně :-) Navíc jsou takové univerzální. Těch variant je nespočet a vždy budete jíst vlastně úplně něco nového. 

Já tentokrát zvolila takovou pikantnější verzi opět s burákovou omáčkou, kterou cpu snad všude. A pak už klasika, sojovka...  




Tofu špízy se zeleninou a burákovou omáčkou

(2 porce)

Marináda
  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 3 lžíce rýžového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička srirachy
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru

Špízy
  • 1 balení tofu natural
  • 1 malá žlutá/zelená cuketa
  • 4 menší žampiony
  • 1 fialová cibule

Buráková omáčka
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce srirachy
  • špetka sušeného česneku
  • špetka sušeného zázvoru
  • 2 lžíce burákového másla
  • trocha vody
  • chilli vločky


Na marinádu prošleháme sójovou omáčku s rýžovým olejem, octem, srirachou, kokosovým cukrem, sušeným česnekem a zázvorem. 

Tofu nakrájíme na kostičky. Zeleninu omyjeme. Cuketu nakrájíme na kolečka, žampiony dle velikosti přepůlíme, cibuli nakrájíme na větší kostky. 

Na špejle budeme střídavě napichovat tofu, cuketu, žampiony a cibuli. Vložíme do vhodné nádoby, přelijeme marinádu a necháme přes noc marinovat. 

Následující den ogrilujeme nebo upečeme dokřupava. 

Podáváme s pečenými bramborami a burákovou omáčkou. Na tu prošleháme sójovou omáčku s rýžovým octem, kokosovým cukrem, srirachou, sušeným česnekem, zázvorem, burákovým máslem a trochou vody. Na závěr ozdobíme chilli vločkami. 






0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)