Špízy jsou takové vděčné jídlo. Příprava není vůbec náročný a přijde mi, že vypadají docela hezky a efektně :-) Navíc jsou takové univerzální. Těch variant je nespočet a vždy budete jíst vlastně úplně něco nového.
Já tentokrát zvolila takovou pikantnější verzi opět s burákovou omáčkou, kterou cpu snad všude. A pak už klasika, sojovka...
Tofu špízy se zeleninou a burákovou omáčkou
(2 porce)
Marináda
- 1/3 hrnku sójové omáčky
- 3 lžíce rýžového oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička srirachy
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
Špízy
- 1 balení tofu natural
- 1 malá žlutá/zelená cuketa
- 4 menší žampiony
- 1 fialová cibule
Buráková omáčka
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1 lžíce srirachy
- špetka sušeného česneku
- špetka sušeného zázvoru
- 2 lžíce burákového másla
- trocha vody
- chilli vločky
Na marinádu prošleháme sójovou omáčku s rýžovým olejem, octem, srirachou, kokosovým cukrem, sušeným česnekem a zázvorem.
Tofu nakrájíme na kostičky. Zeleninu omyjeme. Cuketu nakrájíme na kolečka, žampiony dle velikosti přepůlíme, cibuli nakrájíme na větší kostky.
Na špejle budeme střídavě napichovat tofu, cuketu, žampiony a cibuli. Vložíme do vhodné nádoby, přelijeme marinádu a necháme přes noc marinovat.
Následující den ogrilujeme nebo upečeme dokřupava.
Podáváme s pečenými bramborami a burákovou omáčkou. Na tu prošleháme sójovou omáčku s rýžovým octem, kokosovým cukrem, srirachou, sušeným česnekem, zázvorem, burákovým máslem a trochou vody. Na závěr ozdobíme chilli vločkami.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)