Pořádný koš plný švestek si říkal o jejich zpracování. Švestkové marmeládě ani povidlům moc nedáme, zavařované kompoty už taky nejíme, mrazák mám narvaný k prasknutí, a tak nezbývalo než vymyslet nějaký nový recept na koláč, ideálně se spoustou švestek. Rozvařila jsem je na takový džem, kterým jsem potřela korpus a doplnila zbytkem těsta. To je velmi křehké a voňavé díky kokosovému oleji. Množství sladidel volte s ohledem na to, jak máte sladké švestky. Přeji dobrou chuť :-)
Švestkový ovesný koláč
(malá zapékací nádoba)
Těsto
- 50 g ovesných vloček
- 120 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g kokosového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 100 g kokosového oleje
Švestková náplň
- 500 g švestek
- 2 lžíce javorového sirupu
- pár kapek citrónové šťávy
- špetka vanilkového prášku
- 1 lžíce tapiokového/kukuřičného škrobu
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Zapékací nádobu vyložíme pečícím papírem.
Začneme přípravou švestkové náplně, aby stihla vychladnout a ztuhnout. Švestky vypeckujeme. Vložíme do rendlíku, zalijeme javorovým sirupem, citrónovou šťávou, vanilkovým práškem a přivedeme k varu. Poté zmírníme plamen a necháme mírně probublávat zhruba 30 minut. Na závěr vmícháme škrob, důkladně jej rozmícháme, aby se nám neudělaly hrudky a odstavíme z plotny.
Mezitím připravíme těsto. Ve velké míse smícháme ovesné vločky se špaldovou moukou, kokosovým cukrem, práškem do pečiva a solí. K sypké směsi přilijeme rozehřátý kokosový olej a pomocí rukou zpracujeme.
2/3 hmoty vyložíme zapékací nádobu. Dáme ji předpéct zhruba na 10 minut, poté vytáhneme z trouby, potřeme švestkovou náplní a posypeme zbytkem těsta a dáme dopéct cca na 30 minut.
Krájíme, až je koláč zcela vychlazený, ideálně následující den.
Voní až sem, já bych si dala kousek, Lucinko.
OdpovědětVymazatSkvělý recept.
Děkuji za inspiraci a nádherný voňavý blog plný zdravých a hlavně skvělých receptů a krásných fotografií.
Bohunka