Co je větším symbolem podzimu jak jablka se skořicí? Dobře, možná ještě dýně, hrušky... ale na zahradě jsme měli spoustu jablek, tak jsem se jich potřebovala zbavit a vznikla z toho tahle sladkost...
Babka plněná jablečným karamelem
(chlebíčková forma)
Jablečný karamel
- 4 jablka
- 5 lžic třtinového cukru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- špetka soli
Těsto
- 300 g špaldové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 3 lžíce kokosového cukru
- špetka soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1/2 lžičky skořice
- 200 ml teplé vody
Na potření
- 1 lžíce rostlinného mléka
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce kokosového cukru
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do rendlíku a rozvaříme s trošičkou vody. Poté rozmixujeme na pyré.
Mezitím si vyrobíme karamel. V rendlíku rozehřejeme třtinový cukr s kokosovým olejem, až se nám zcela rozpustí. Ke karamelu přidáme jablečné pyré, skořici, špetku soli a ještě krátce prohřejeme. Na závěr zahustíme škrobem, pokud byly jablka příliš vodnatá. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a dáme tuhnout do lednice.
Na těsto ve velké míse promícháme špaldovou mouku s rýžovou, kokosovým cukrem, špetkou soli, sušeným droždím a skořicí. Začneme pomalu přilévat teplou vodu a zpracujeme v těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
Jakmile bude těsto vykynuté, rozválíme jej na tenčí plát, potřeme jej jablečným karamelem, srolujeme ve váleček, ten opatrně přesuneme na pečícím papírem vyložený plech. Váleček rozřízneme napůl a zamotáme "dvoucop".
Necháme ještě dokynout. Potřeme směsí mléka, oleje a cukru. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Po upečení můžeme posypat oříšky.
Chtěla bych se zeptat, jestli při použití pšeničné mouky je potřeba upravit množství tekutin?
OdpovědětVymazatbohužel ano, každá mouka má jinou "savost"
Vymazat