Ne že bych se považovala za kdovíjakého "chilli žrouta", ale musím přiznat, že jemně pálivá jídla, ty teda můžu. Vlastně na denním pořádku obědvám různé pálivější zeleninové směsi s rýží, avokádový chléb mám nejradši s chilli a solí, hořkou čokoládu se solí či chilli a to mě nakonec inspirovalo k receptu na čokoládový chilli chlebíček.
Šla jsem na jistotu, těsto máme nejradši takové vláčné, proto takový kopec jogurtu, který zajistí žádanou konzistenci. Mouku jsem zvolila tentokrát pohankovou, ale pokud ji nemáte právě na skladě či nelpíte na bezlepkové variantě, mám ozkoušenou i mouku špaldovou, která funguje stejně dobře. Hořkou čokoládu doporučuji minimálně 70%, pak teprve vynikne hořká chuť s pálivým chilli. Chilli papričky jsem volila ty z méně pálivé, ancho.
Čokoládový chilli chlebíček
(chlebíčková forma)
Chlebíček
- 3 lžičky chia semínek + 9 lžiček vody
- 300 g pohankové mouky
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 150 g kokosového cukru
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 100 ml kokosového oleje
- 300 ml sójového jogurtu
- 50 g hořké čokolády
Poleva
- 50 g hořké čokolády
- chilli granule ancho
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem, pokud není silikonová. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme pohankovou mouku se sodou, špetkou soli, kokosovým cukrem a kakaovým práškem.
V menší misce prošleháme rozehřátý kokosový olej s jogurtem a chia semínky s vodou. Vlijeme k sypké směsi a důkladně promícháme. Na závěr vmícháme rozehřátou hořkou čokoládu a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Přelijeme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu.
Necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, polijeme jí chlebíček a posypeme chilli vločkami a necháme polevu ztuhnout a krájíme.
Přeji dobrou chuť :-)
Za nálož pálivého děkuji eshopu ChilliDoctor, v jehož spolupráci vznikl i tento recept :-)
Tenhle chilli chlebíček vypadá jako úžasná kombinace chutí a protože jsem velkým fanouškem pálivějších jídel, tak vždycky mě velmi mile překvapí, jak dobře se chilli hodí i do dezertů. :) Když jsem říkala příteli, že jdu dát do dezertu pálivé papričky , díval se na mě velmi podivně. Když jsem je do čokoládového dortu nakonec přidala, tak byla nadšený z chuti. Určitě vyzkouším i tenhle recept a jsem zvědavá na reakce. Jaké další kombinace chutí máte vy rádi?
OdpovědětVymazat