Jak jsem psala minule, pálivější chilli směsi máme minimálně jednou týdně v našem jídelníčku. Důvod je prostý, jsou to naprosto ideální jídla na ohřívání krabiček v práci. Uskladnění jim neubývá na chuti, řekla bych naopak. Je to podobné jak s guláši, uležené chutnají prostě ještě lépe (doporučuji zdvojnásobit porci, ať Vám zbude chilli na další den). Tudíž vymýšlím neustále nové obměny, ať nejíme furt to samé.
A tak vznikl i tento recept na cizrnové chilli. Cizrnu jíme v nejrůznějších obměnách, na smetaně s pórkem, na rajčatech, ve formě různých kari, tak proč si ji neupravit i jako chilli? Možná to bude někomu připadat jako zvláštní kombinace, ale za zkoušku nic nedáte :-)
Opět to není žádný složitý recept, troufám si tvrdit, že do hodiny nemáte co dělat. Jako v případě většiny mých receptů :-) Obzvláště pokud sáhnete po plechovce cizrny a nebudete ji máčet a poté vařit. Chilli papričky jsem tentokrát volila odrůdu Ancho, opět jde o méně pálivý druh, který mi vyhovuje, ale kdo se toho nebojí, klidně může přitlačit na pálivosti
Cizrnové chilli
(2 porce)
Chilli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 fialová cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- prášek chilli papriček Ancho
- 1 červená paprika
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka cizrny či 100 g v suchém stavu
- 1 čtvereček hořké čokolády
K podávání
- rýže
- limetka
- koriandr
- čerstvé chilli papričky
- avokádo
- černý sezam
Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Vsypeme nadrobno nakrájenou fialovou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nadrobno nakrájený česnek, pouze minutu budeme opékat, aby nezhořkl. Přisypeme koření - římský kmín, koriandr, uzenou papriku, oregano. Opět chvilku promícháme, přidáme nakrájenou papriku a za stálého míchání necháme změknout. Dochutíme sójovou omáčkou, práškem chilli papriček Ancho, přilijeme krájená rajčata, cizrnu a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme zhruba 15 minut probublávat. Dochutíme solí, necháme rozpustit čokoládu a odstavíme z plotny.
Podáváme s rýží, rozmačkaným avokádem, posypané černým sezamem, čerstvou chilli papričkou, limetou a koriandrem.
Přeji dobrou chuť :-)
Za nálož pálivého děkuji eshopu ChilliDoctor, v jehož spolupráci vznikl i tento recept :-)
Pochutnali jsme si, a to moc.
OdpovědětVymazatděkuji za komentář, jsem moc ráda, že chutnalo :-)
VymazatMám ráda jídla, která jsou plná chuti a výživy, a toto chilli vypadá jako ideální volba na chladné večery. Cizrna je má oblíbená - nakolik jsem veganka je to super potravina. Přidala bych ale trochu chilli papriček, je to pak omnoho lepší. Kombinace chutí v tomto pokrmu mě opravdu láká, a jsem si jistá, že to bude skvělé jídlo, které si užijeme celá rodina. Děkuji za inspiraci a už se těším, až ho vyzkouším!
OdpovědětVymazat