Mandlovo-kokosové hvězdičky



Vše, co jsem zatím letos "napekla", bylo s čokoládou nebo kakaem a krémové. Proto jsem se pokusila vymyslet něco suššího. Aby to cukroví bylo takové pestřejší... Tyhle hvězdičky jsou, řekla bych, mega zdravé. Neobsahují vlastně žádnou obilnou mouku, pouze mleté mandle a kokosovou mouku. Cukr můžete klidně vynechat... přiznám se Vám, napoprvé jsem zapomněla cukr přidat a vůbec to nevadilo :-)



Mandlovo-kokosové hvězdičky

(30 ks)


  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek pomletých mandlí
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1/4 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžička bio pomerančové kúry
  • 1 lžička skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. V hrnku prošleháme chia semínka s vodou a odložíme stranou.

Ve velké míse promícháme kokosovou mouku s mandlovou, kokosovým cukrem, pomerančovou kúrou, skořicí, vanilkovým práškem a solí. 

K sypké směsi přilijeme chia semínka, rozehřátý kokosový olej a javorový sirup. Zpracujeme v kompaktní hmotu. Rozválíme na silnější těsto a vykrajujeme libovolné tvary, přendáme na plech a dáme péct do předehřáté trouby cca na 10 minut. Na závěr můžeme posypat cukrem.




6 komentářů:

  1. prosím, kolik se vám vejde gramů do toho vašeho hrnku? děkuju.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tam jde o poměr surovin, takže je jedno, jak velký hrnek použijete. Ten, co jsem použila já, pojmul 160 g

      Vymazat
  2. Ideální cukroví pro vnoučka, který nemůže pšenici, vejce a mléčné výrobky kravičkové či sojové. Snad se mi to rozleží. Výborný recept, děláno bez vážení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za komentář :-) snad bude vnoučkovi chutnat

      Vymazat
  3. Lucinko, děkuji za recept, jako hvězdičky budou zvláštní cukroví, jako čtverečky budou mít holky na cesty něco dobrého a zdravého.
    Lucinko, prosím, vymyslelas nějaké rychlopolévky? Zdá se mi ta sušená zelenina tužší, i když ji vařím v polévce..
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  4. Hvězdičky výborné,jen se mi hůř pracovalo s těstem,nedrželo mi pohromadě, zkoušela jsem přidávat tuk i trochu chia,ale moc nepomohlo... Nakonec jsem to nějak vykrájela,na silnější kousky,jak píšete,a nakonec skutečně moc dobré (myslím třetí den krásně měkké),jen to úsilí v mém případě:-)) Možná tip na jindy, když je to hrnkovy recept,tak rovnou uvést objem hrnku, protože sice poměry ingrediencí odpocitanych podle hrnků jsou jasné,ale třeba množství chia je podle lžíce..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)