Recenze: Profesionální techniky fotografování jídla


Krásný večer, dnes bych se s Vámi ráda podělila o svou první zkušenost s kurzem fotografování jídla.  Na úvod bych chtěla jen dodat, že se nepovažuji za profesionálního fotografa, byť mám nějaké zakázky na focení za sebou, a více méně fotím dle pocitu a co lahodí mému oku. 


Ještě je důležité asi zmínit, že nevlastním žádný supr foťák za 50 tisíc, ale Canon 600D, s objektivem EF-S 18-55. Ne že bych byla úplně nepolíbená co se fotografování týče, pár odborných článků, jak správně fotit a hlavně jak si nastavit foťák jsem už přelouskala (i nastavila), ale upřímně kolikrát nehledím na pravidla, jak mít správně nastavenou clonu, závěrku (jediné, co dodržuji vždy, je ISO na 100) a fotím tak, aby se mi fotka jednoduše líbila.  Tak a teď ke kurzu...



Konkrétně jde o Kurz Profesionální techniky fotografování jídla , který je dostupný a k zakoupení na webovkách tipyjakfotit.cz. Kde mimo jiné najdete i řadu dalších kurzů zaměřených např. na photoshop, fotografování krajiny a přírody aj. 



Kurzem provází fotograf Filip Obr a v 17 videích (včetně úvodu) se zaobírá nejrůznějšími tématy, počínaje fotografickou výbavou - vhodným fotoaparátem, objektivem, světlem, přes dekorace, ideální pozadí, až po reálnou ukázku, jak probíhá fotografování různých kampaní a kooperace šéfkuchaře s fotografem. Obecně lze říct, že je kurz rozdělen na dvě části - teoretickou (odehrávající se v ateliéru) a praktickou (v tomto případě v hotelu Hilton).



Pro mě byla rozhodně přínosnější ta teoretická část, kde jsem si potvrdila, že mám fotoaparát nastavený správně. Přišlo mi, že fotograf vše hezky, srozumitelně vysvětluje. Takže pokud chcete teprve začít fotit, myslím, že si nebudete připadat jakoby na Vás mluvil španělsky :-) A pokud fakt nevíte, doporučí fotoaparát, vhodný objektiv, další techniku (o které jsem začala vcelku uvažovat) a hlavně vysvětlí proč zrovna toto a na praktických příkladech ukáže, proč je nevhodné "x" a naopak vhodné "y" (např. jak fotky vypadají s použitím daného objektivu).

Část kurzu také věnuje pozadí a rekvizitám. Líbí se mi, že zmiňuje, kde dané pomůcky, např. kuchyňskou desku, dřevo atd. pořídil (IKEA, Hornbach atd.), jaké jsou jejich výhody a nevýhody. A opět na praktických příkladech ukazuje, jak fotka vypadá, tj. s použitím různých pozadí, talířů atd. V tomto ohledu jsem asi všechny tipy znala.


S čím jsem měla já osobně problém, že vlastně všechny scény a rady se týkaly umělého osvětlení, které já nevyužívám a ani nechci. Vím, že je to otázkou vkusu, ale mně se líbí světlo přirozené, byť je to velmi limitující. Ale jak už jsem zmínila, je to čistě můj problém, pokud Vám se dobře fotí nebo Vám to nevadí a chcete v budoucnu investovat do osvětlení, kurz Vám nabídne spoustu cenných rad.



Pokud bych měla ještě zmínit, co se asi nelíbilo, či mi chybělo jako takovou zpětnou vazbu do budoucna... tak to bylo nějaké závěrečné video. Kde by bylo třeba shrnuto, co bychom si měli z kurzu odnést, nějaké doporučení, kdyby měl někdo zájem dál se vzdělávat, doplňovat si informace atd. 


Abych to nějak shrnula...zprvu jsem možná trošku tápala, komu je kurz určený nebo komu bych ho doporučila. Na jednu stranu jsou vysvětlovány úplné základy (ale i spoustu dalších zajímavých informací), na druhou je použita, z mého pohledu, poměrná drahá technika (pro jiného levná). A třeba praktická část s šéfkuchařem, byla sice velmi zajímavá, ale ze studijního hlediska už ne tak přínosná. Ale nakonec (po druhém absolvování kurzu :-)) si myslím, že je pro Vás, co teprve chcete začít fotit, příp. fotíte, ale nemáte zkušenosti s fotografováním jídla.

Nicméně jsem určitě ráda za další zkušenost a určitě mě tento kurz v mnohém obohatil a věřím, že si z něj každý něco odnese, ať už fotíte či ještě ne.

Ráda bych vypíchla, jak je super, že existuje samotná možnost online kurzu (i když praxe je praxe). Pro mě to znamenalo, že jsem mohla kurz poslouchat kdykoliv jsem měla zrovna čas, mohla si psát poznámky, video kdykoliv stopovat či vracet, abych si stihla vše sepsat nebo jsem něčemu neporozuměla, takže žádné výmluvy :-). 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)