Update: Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou



Tenhle pokrm se stal doma už takovou stálicí. Ani nespočítám, kolikrát jsem jej už připravovala. Proto nesmí doma nikdy chybět zásoba cizrny a nějaké smetany. Když mě mi dojde inspirace, co vařit, tahle kombinace to vyřeší :-)

Přijde mi teda, že vůbec ta nejlahodnější jídla vypadají nejhůř. I když jíme očima, chuť zůstává na prvním místě. A tady teda chuť vítězí nad vizuální stránkou na plné čáře.

Tohle je pro mě takové těžší jídlo. Luštěniny jsou syté, smetana těžší, můžete jí dát opravdu jen krapet nebo pořádnou porci, prostě záleží jen na Vás, jak chcete omáčku jemnou... Hrozně se mi líbí také trik s rozmixováním cizrny, čímž získáme krásně hustou omáčku, aniž bychom použili jíšku.



Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

(2 porce)

Inspirace: Biokuchařka Hanky Zemanové

  • 100 g cizrny v suchém stavu/1 plechovka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžička sladké papriky
  • 250 ml vývaru z cizrny
  • 1 pórek 
  • 200 ml sójové/rýžové/ovesné smetany 
  • citrónová šťáva na dochucení




Cizrnu dopředu namočíme (přes noc). Poté slijeme vodu a cizrnu zalijeme čerstvou vodou. Vaříme asi hodinu do změknutí. Uvařenou cizrnu slijeme, ale vývar si ponecháme!

Na olivovém oleji zpěníme cibuli, kterou osolíme a přidáme papriku. Jen chvíli promícháme, aby paprika nezhořkla. Poté přilijeme vývar z cizrny a krátce povaříme.

Polovinu uvařené cizrny rozmixujeme tyčovým mixérem s trochou vývaru na hladkou kaši. Přidáme  nerozmixovanou polovinu cizrny a pórek nakrájený na šikmé proužky. Vaříme dokud, nebude pórek dostatečně měkký. Nakonec vmícháme smetanu a dochutíme citrónovou šťávou a solí. 

Podávat můžete, s čím Vás napadne, pečivem, rýží, těstovinami nebo jen tak...



2 komentářů:

  1. Tohle je TAK STRAŠNĚ DOBRÝ! Vařím to podle Vašeho receptu už několik let a vždycky mě to dostane! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem hrozně ráda, taky je tu o nás osvědčená klasika :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)