Myslím, že teď víc jak jindy hledáme inspiraci co furt vařit. Alespoň to vidím ve svém okolí, jak jsme občas ztracení, co denně vymýšlet. Pro mě to v podstatě až taková změna není, ale umím si představit, jak těžké to musí být pro ty, co jsou zvyklí chodit v týdnu na do restaurací na meníčka či se stravovat v jídelně. Proto by vám mohl přijít vhod tento recept, který Vám vystačí třeba na dva dny. První den si ho můžete dát s jasmínovou rýží a druhý s nějakým pečivem "jakoby hustější polévku".
Čočková směs s batáty v kokosovém mléce
(4 porce)
- 1/2 hrnku hnědé čočky
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 žlutá cibule
- 1 sušená chilli paprička (dle chuti)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- kousek čerstvého závoru
- 2 stroužky česneku
- 1 velká/2 menší batáty
- 1 l zeleninového vývaru/vody
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- sůl, pepř
- pořádná hrst baby špenátu

Na dokončení
- jasmínová rýže
Přes noc si namočíme čočku. Následující den, slijeme vodu, čočku propláchneme a uvaříme, nemusí být úplně doměkka.
Na kokosovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou chilli papričku, římský kmín, kurkumu, koriandr, promícháme a necháme koření provonět. Následně přidáme nadrobno nakrájený zázvor, česnek, batáty a zalijeme vývarem/vodou. Zmírníme plamen a necháme probublávat do změknutí batátů. Po cca 15 minutách vsypeme uvařenou čočku a budeme ještě 10 min vařit. Dochutíme solí, pepřem, zjemníme kokosovým mlékem. Na závěr vsypeme omyté listy baby špenátu. Stačí jen minuta, aby se zatáhly a odstavíme z plotny.
Podáváme např. s jasmínovou rýží.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)