Čočková směs s batáty v kokosovém mléce



Myslím, že teď víc jak jindy hledáme inspiraci co furt vařit. Alespoň to vidím ve svém okolí, jak jsme občas ztracení, co denně vymýšlet. Pro mě to v podstatě až taková změna není, ale umím si představit, jak těžké to musí být pro ty, co jsou zvyklí chodit v týdnu na do restaurací na meníčka či se stravovat v jídelně. Proto by vám mohl přijít vhod tento recept, který Vám vystačí třeba na dva dny. První den si ho můžete dát s jasmínovou rýží a druhý s nějakým pečivem "jakoby hustější polévku".




Čočková směs s batáty v kokosovém mléce

(4 porce)


  • 1/2 hrnku hnědé čočky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 žlutá cibule
  • 1 sušená chilli paprička (dle chuti)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • kousek čerstvého závoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká/2 menší batáty
  • 1 l zeleninového vývaru/vody
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • sůl, pepř
  • pořádná hrst baby špenátu


Na dokončení
  • jasmínová rýže


Přes noc si namočíme čočku. Následující den, slijeme vodu, čočku propláchneme a uvaříme, nemusí být úplně doměkka.

Na kokosovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou chilli papričku, římský kmín, kurkumu, koriandr, promícháme a necháme koření provonět. Následně přidáme nadrobno nakrájený zázvor, česnek, batáty a zalijeme vývarem/vodou. Zmírníme plamen a necháme probublávat do změknutí batátů. Po cca 15 minutách vsypeme uvařenou čočku a budeme ještě 10 min vařit. Dochutíme solí, pepřem, zjemníme kokosovým mlékem. Na závěr vsypeme omyté listy baby špenátu. Stačí jen minuta, aby se zatáhly a odstavíme z plotny. 

Podáváme např. s jasmínovou rýží. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)