Pečené citrónovo-makové donuty



Kombinace máku s citrónem není žádná závratná novinka, to ale neznamená, že mě přestala bavit. Opak je pravdou... Zkouším ji do všeho možného... palačinek, kaše, chlebíčku...

Tento recept můžete samozřejmě využít na muffiny, bude fungovat stejně. Já jen občas provětrám formu na donuty :-)


Pečené citrónovo-makové donuty

(8 ks)

Těsto
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce máku
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • 100 ml rýžového sirupu
  • 125 g rostlinného jogurtu
  • 250 ml rostlinného mléka

Poleva
  • 30 g kokosového oleje
  • 30 g kakaového másla
  • 2 lžíce rýžového sirupu


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pokud nemáte silikonovou formu, vymažte si ji a vysypte.

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mandlovou, práškem do pečiva, špetkou soli, skořicí, mákem, vanilkovým práškem a citrónovou kůrou. 

V menší misce prošleháme rýžový sirup s jogurtem a mlékem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. 

Těsto rozdělíme do silikonové formy a dáme péct zhruba na 15 minut. 

Mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej s kakaovým máslem a sirupem. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice či mrazáku. 

Upečené donuty budeme máčet v polevě. Můžeme ozdobit kouskem citrónu a mákem. 

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)