Ananasovo-ořechový dort s kokosovou šlehačkou



Už dlouho mi žádná sladkost nechutnala jako tento ananasovo-ořechový dort s kokosovou šlehačkou. Je úžasně vláčný díky ananasu v těstě a kombinace ananasu a kokosu je naprosto nepřekonatelná. Inspirací mi recept od Veganotic, který najdete zde. Jen jsem si jej trošku "ozdravila" a upravila k obrazu svému. Ať už zkusíte původní verzi či moji, věřím, že nebudete zklamaní... :-)



Ananasovo-ořechový dort s kokosovou šlehačkou

(dortová forma o průměru 24 cm)

Korpus
  • 250 g mandlového mléka
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 250 g špaldové mouky
  • 130 g kokosového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka vanilkového prášku
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g oleje
  • 1/4 čerstvého ananasu

Kokosová šlehačka
  • 1 plechovka (400 ml) tučného kokos. mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu

Na dokončení
  • strouhaný kokos
  • 1/4 čerstvého ananasu
  • physalis


Plechovku s kokosovým mlékem dáme přes noc do lednice, aby mléko ztuhlo a oddělila se tučná část, kterou použijeme na šlehačku.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.

Mandlové mléko smícháme s jablečným octem a odložíme stranou. Ve velké míse smícháme mouku s kokosovým cukrem, práškem do pečiva, sodou, vanilkovým práškem, strouhaným kokosem a nasekanými ořechy. 

K sypké směsi přilijeme mléko, olej, nadrobno nakrájený ananas a zpracujeme v těsto.

Těsto přelijeme do dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut.

Korpus necháme zcela vychladnout, a až poté jej překrojíme. Mezitím připravíme šlehačku. Z plechovky oddělíme tučnou vrstvu kokosového mléka, kterou vyšleháme pomocí ručního šlehače ve šlehačku, kterou osladíme javorovým sirupem. 

Korpus promažeme polovinou šlehačky, druhou polovinu použijeme na povrch a okraje dortu. Zdobíme, jak je libo. Já povrch posypala strouhaným kokosem a doplnila kousky čerstvého ananasu a physalis. Skladujeme v lednici.



2 komentářů:

  1. Pekla jsem jej synovi k 6. Narozeninám, před rokem, a stále na něj vzpomínáme 🙂. Povedl se a byl vynikající. Chystám se to zopakovat. Děkuji za Vaše skvělé recepty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé to jsem ráda, že posloužil i na tak vzácnou příležitost. Taky jej budu muset zopakovat, až spotřebuju veškeré dary ze zahrady...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)