Update: Fazolové brownies s burákovým máslem



Opět je to dnes na sladkou notu, ale trošku jinak. Přesto věřím, že pro spoustu z vás nepůjde žádnou novinku a vesele nějaký ten pátek pečete vynikající fazolové brownies.

Možná v čem jsou jiné je burákové máslo. Množí se mi dotazy, jak já to mám s tím burákovým máslem, když ho cpu pomalu do každého druhého receptu... Tak tedy s pravdou ven... Kdybych řekla, že jsem závislák, asi bych přeháněla. Donedávna jsem vcelku spokojeně žila i bez něj, ale.... s ním je ten život prostě hezčí :-) Radši než řádek čokolády, zaútočím lžící na máslo :-) Takže ano, propadla jsem jeho kouzlu, proto i brownies s PB...

Drobná poznámka k receptu...Fazole můžete samozřejmě použít, jaké máte po ruce. Stejně tak dobře funguje i cizrna. Kdo je líný máčet a vařit fazole, může sáhnout po plechovce, ale je třeba luštěniny propláchnout od nálevu a nechat okapat. Nicméně přikláním se k luštěninám v suchém stavu. Kdo nemá rád burákové máslo, může jej vynechat, použít jiné oříškové máslo... co třeba mandlové, kešu, pistáciové? Ale i tak bez másla budou brownies dobré. Případně je lze doplnit jakýmkoliv druhem ovoce. Perfektně k nim sedí třešně či višně. 


Fazolové brownies s burákovým máslem



Brownies
  • 100 g bílých fazolí v suchém stavu
  • 1 banán
  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody/2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce drcených lněných semínek
  • 15 g mletých ovesných vloček
  • 10 g strouhaného kokosu

Na dokončení
  • Burákové máslo dle chuti



Fazole přes noc namočíme. Poté slijeme vodu, propláchneme a uvaříme v čisté vodě. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.

Měkké fazole můžete rozmixovat na kaši, nebo pokud se Vám nechce vytahovat mixér, vystačíte si se šťouchadlem na brambory. Zralý banán rozmačkáme vidličkou a promícháme s vejci, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem. 

Postupně zapracujeme fazole, kakaový prášek, prášek do pečiva, lněná semínka, ovesné vločky a kokos. Pro lepší konzistenci je lepší těsto zpracovat šlehačem, ale není to nezbytně nutné. Poté už jen přendáme do formy. 

Na závěr krátce rozehřejeme burákové máslo a poklademe povrch těsta máslem, které jsem se snažila vidličkou rozetřít po celém povrchu, aby vytvořilo rádoby umělecké obrazce. Pečeme zhruba 30 minut v předehřáté troubě.









2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)