Cuketový chlebíček



Cuketový chlebíček nebo buchtu jsem zkoušela už párkrát, ale nikdy jsem nebyla spokojena s konzistencí. Většinou jsem totiž cuketu pořádně nevymačkala, abych ji zbavila přebytečné vody nebo jí použila příliš mnoho, takže těsto nebylo nadýchané, jak jsem si představovala. Ale letos konečně se zadařilo a můžu říct, že byl chlebíček boží... Je dost kořeněný a vláčný díky cuketě. Příjemně vám v zubech křupou oříšky a sladkost i takovou šťavnatost dodají i rozinky, které samozřejmě můžete vynechat, pokud je nemusíte. Což u nás doma rozhodně neplatí...

Recept jsem připravovala s hrnkem o objemu 200 ml. 


Cuketový chlebíček

(Chlebíčková forma)


  • 3 lžíce chia semínek + 9 lžic vody
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 hrnek kokosového cukru
  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 2 hrnky najemno nastrouhané cukety
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku rozinek


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem, pokud není silikonová. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Mléko prošleháme s jablečným octem a také odložíme stranou.

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku se skořicí, sodou, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkovým práškem, kokosovým cukrem.

V menší misce prošleháme rozehřátý kokosový olej s mlékem, chia semínky s vodou. Vlijeme k sypké směsi a důkladně promícháme. 

Nakonec opatrně vmícháme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a ořechy. Důkladně zapracujeme. Přelijeme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)