Cuketový chlebíček nebo buchtu jsem zkoušela už párkrát, ale nikdy jsem nebyla spokojena s konzistencí. Většinou jsem totiž cuketu pořádně nevymačkala, abych ji zbavila přebytečné vody nebo jí použila příliš mnoho, takže těsto nebylo nadýchané, jak jsem si představovala. Ale letos konečně se zadařilo a můžu říct, že byl chlebíček boží... Je dost kořeněný a vláčný díky cuketě. Příjemně vám v zubech křupou oříšky a sladkost i takovou šťavnatost dodají i rozinky, které samozřejmě můžete vynechat, pokud je nemusíte. Což u nás doma rozhodně neplatí...
Recept jsem připravovala s hrnkem o objemu 200 ml.
Cuketový chlebíček
(Chlebíčková forma)
- 3 lžíce chia semínek + 9 lžic vody
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 3 hrnky špaldové mouky
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 1 hrnek kokosového cukru
- 1 hrnek kokosového oleje
- 2 hrnky najemno nastrouhané cukety
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1/2 hrnku rozinek
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem, pokud není silikonová. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Mléko prošleháme s jablečným octem a také odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku se skořicí, sodou, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkovým práškem, kokosovým cukrem.
V menší misce prošleháme rozehřátý kokosový olej s mlékem, chia semínky s vodou. Vlijeme k sypké směsi a důkladně promícháme.
Nakonec opatrně vmícháme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a ořechy. Důkladně zapracujeme. Přelijeme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu.
Luxusní chlebíček, vyzkoušeno a super!
OdpovědětVymazatděkuji, jsem ráda, že chutnal :-)
Vymazat