Drobenkové švestkové kostky



Už mám plnou hlavu vánočních receptů, kterými bych vás ráda zahrnula co nejdříve, ale ještě jsem v archivu vyhrabala tyto zapomenuté fotky drobenkových švestkových kostek. A upřímně přišlo mi škoda je nepublikovat, protože jak se znám, za rok, až přijde švestková sezóna, si na ně nevzpomenu nebo si mi už nebudou líbit. Taky se mi na nich líbí, že jsem do nich propašovala kokosovou mouku, se kterou, musím přiznat, celkem bojuji. Je s ní těžké pořízení, ale tady se mi osvědčila. Také jsem vypozorovala, že mi funguje jen v menším poměru vůči ostatním moukám. Ale pokud máte nějaké vychytávky a osvědčené recepty s kokosovou moukou, budu ráda za tip :-)




Drobenkové švestkové kostky



Drobenka

  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mletých mandlí (mouky)
  • 1/4 hrnku kokosové mouky
  • 1/4 hrnku kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 1/3 hrnku mandlového másla


Švestková náplň

  • cca 500 g švestek
  • 2 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce chia semínek



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací nádobu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 


Švestky vypeckujeme a povaříme je s kokosovým cukrem a skořicí. Kdyby se přichytávaly, podlijeme troškou vody. Necháme probublávat, až se švestky zcela rozvaří na džem, bude to trvat cca půl hodiny. Odstavíme z plotny, vmícháme chia semínka a necháme ztuhnout. 


Mezitím připravíme drobenku. Ve velké míse smícháme ovesnou mouku s vločkami, mandlovou moukou, kokosovou moukou a skořicí. Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej s mandlovým máslem. Přilijeme k sypké směsi a zpracujeme v drobenku. Větší polovinu rozložíme po zapékací nádobě a dáme ji předpéct do trouby zhruba na 10 min. Poté potřeme švestkovou směsí a posypeme zbytkem drobenky. 

Dáme opět péct zhruba na půl hodiny. Necháme zcela vychladnout a až poté krájíme. Můžeme dát vychladit do lednice, aby se kostky lépe krájely. 


6 komentářů:

  1. Lucinko, další skvělý recept. Dekuji.
    Na vánoční receptynse moc těším, ale nyní, když jsou všichni doma a učí se, snažím se všem dětem zpříjemnit tento čas, ale ne na úkor zdravi. Tak listuju tvým blogem a ziram, jaké skvosty tu jsou, na které jsem zapomněla. Už roky tě sledují a velmi velmi me inspirujes nejen v kuchyni, ale i při přípravě dárků. Nadšení jsme všichni, já i obdarování. Díky díky díky velikánské a krasny den.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krásný večer Bohunko, děkuji za komentář. Za ty roky se těch receptů nastřádalo :-) Pokusím se letos připravit i nějakou novou inspiraci na nějaké domácí dárky, tak snad to časově vyjde a přijde nějaká inspirace.

      Vymazat
  2. Svestky už nemám, ale povidla z trouby snad použít půjdou, už se moc těším.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  3. Rozvařím jablíčka, díky.
    Jan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i ty se dají, je to takový univerzální recept :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)