Přijde mi, že variant na dýňovou polévku není nikdy dost, tak snad se nebudete zlobit, když vám sem přihodím další. Protože já upřímně dýňovou polévku miluji a je to jedna z věcí, na kterou se s přicházejícím podzimem těším každý rok nejvíc. Tato verze je lehce pikantní díky zázvoru, kurkumě a chilli, takže hezky prohřeje. Pokud neseženete čerstvou kurkumu, klidně použijte sušenou. Avšak pokud mohu dát tip, čerstvou jsem již viděla v Lidlu, takže nemusíte do nějakého specializovaného obchodu.
Dýňovo-mrkvová polévka s kurkumou a zázvorem
(4 porce)
- 1 kg dýně hokkaido
- 4 mrkve
- sůl, pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvé kurkumy (cca 2 cm)
- kousek čerstvého zázvoru (cca 2 cm)
- 1 a 1/2 l zeleninového vývaru
- chilli dle chuti
- 1 vrchovatá lžíce burákového másla
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky, mrkev oloupeme a také nakrájíme na kousky. Zeleninu rozprostřeme po plechu, osolíme, opepříme, pokapeme cca 2 lžícemi olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.
Na olivovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na minutu na plátky nakrájený česnek, osolíme. Promícháme a vsypeme oloupaný a nakrájený zázvor a kurkumu. Přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vývarem a budeme vařit cca 15 minut.
Dochutíme chilli, lžící burákového másla, případně solí, pepřem a rozmixujeme na krém pomocí tyčového mixéru.
Rozdělíme do misek či talířů a ozdobíme dle libosti. Já sáhla po dýňových semínkách, klíčcích a chilli vločkách.
Díky za skvělý recept, koření jsem sice měla sušené, ale nikdy se mi dýňová polévka nepovedla líp. :-)
OdpovědětVymazatjéé to mám radost, že tak moc chutnala :-) děkuji za komentář
Vymazat