Dýňovo-mrkvová polévka s kurkumou a zázvorem

 

Přijde mi, že variant na dýňovou polévku není nikdy dost, tak snad se nebudete zlobit, když vám sem přihodím další. Protože já upřímně dýňovou polévku miluji a je to jedna z věcí, na kterou se s přicházejícím podzimem těším každý rok nejvíc. Tato verze je lehce pikantní díky zázvoru, kurkumě a chilli, takže hezky prohřeje. Pokud neseženete čerstvou kurkumu, klidně použijte sušenou. Avšak pokud mohu dát tip, čerstvou jsem již viděla v Lidlu, takže nemusíte do nějakého specializovaného obchodu.




Dýňovo-mrkvová polévka s kurkumou a zázvorem


(4 porce)



  • 1 kg dýně hokkaido
  • 4 mrkve
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvé kurkumy (cca 2 cm)
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 2 cm)
  • 1 a 1/2 l zeleninového vývaru
  • chilli dle chuti
  • 1 vrchovatá lžíce burákového másla






Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.


Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky, mrkev oloupeme a také nakrájíme na kousky. Zeleninu rozprostřeme po plechu, osolíme, opepříme, pokapeme cca 2 lžícemi olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.


Na olivovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na minutu na plátky nakrájený česnek, osolíme. Promícháme a vsypeme oloupaný a nakrájený zázvor a kurkumu. Přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vývarem a budeme vařit cca 15 minut. 


Dochutíme chilli, lžící burákového másla, případně solí, pepřem a rozmixujeme na krém pomocí tyčového mixéru. 


Rozdělíme do misek či talířů a ozdobíme dle libosti. Já sáhla po dýňových semínkách, klíčcích a chilli vločkách.




2 komentářů:

  1. Díky za skvělý recept, koření jsem sice měla sušené, ale nikdy se mi dýňová polévka nepovedla líp. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé to mám radost, že tak moc chutnala :-) děkuji za komentář

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)