Dýňový sirup

 

O víkendu jsem se pustila do obří dýně... půlka šla do polévky, druhou jsem jen tak upekla, rozmixovala na pyré a teď ho jen spotřebovávám. část jsem dala do kaše, část do chlebíčku a ještě jsem si vzpomněla, že jsem kdysi dávno, když jsem začínala v kuchyni, připravila dýňový sirup. Pro mě je to jeden z největších symbolů podzimu, dýňové latté, přestože už takové mléčné kávy a slaďárny nemusím, mám s ním spojených spoustu vzpomínek, proto si ho minimálně jednou za rok dopřeji. A s tímhle sirupem si ho můžu připravovat každý den, dokud nebudu na dně :-)





Dýňový sirup 


(375ml)



  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku kokosového/třtinového cukru
  • 3 celé skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 2 lžíce dýňového pyré







Všechny suroviny dáme do kastrůlku a pomalu ohříváme asi 30 minut. Doba je jen orientační, budeme vařit tak dlouho, dokud nám trošku nezhoustne. Poté ho necháme zchladnout, vyjmeme koření a pomocí cedníku či pleny přecedíme a přelijeme do skleněné uzavíratelné nádoby. Sirup skladujeme v lednici.




4 komentářů:

  1. Ahoj, vypadá hezky :) Jak dlouho můžu skladovat v lednici? Jednou mi podobný asi po týdnu zplesnivěl :( Nevím, jestli to nemohlo být tím, že jsem ho nepřecedila...

    OdpovědětVymazat
  2. Lucinko, děkuji moc, vyzkouším rada, dýně mám a dávám je do všeho, dýňový sirup jsem ještě nezkoušela. Kdysi jsem podle tebe dělala sirup jako vánoční dárky a měl veliký úspěch, takže dodatečně(po letech) posílám velký dík.
    Krásné dny ti přeji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, sirupy jsou záruka úspěchu :D přijde mi, že najdou využití v každé rodině.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)