Chai lanýže

 

Milujete chai latté? Já si na něm se ségrou jeden čas celkem ujížděla. Hlavně jak krásně voní, to je něco. Proto jsem si říkala, proč nezkusit takové voňavé lanýže. Ať to není taková nuda :-) Možná jsou trošičku náročnější než klasické lanýže, protože je třeba mléko navonět pořádnou dávkou koření, ale ta chuť vám to vynahradí...



Tyhle lanýže budou chutnat všem milovníkům hořké čokolády. Nejsou totiž moc sladké, ale spíš takové trpčí i díky kakaovému prášku. Samozřejmě záleží, jak vysoce procentní čokoládu použijete. Já měla tentokrát 75 % a přišlo mi to ideální. 



Chai lanýže


(cca 15 ks)


Lanýže

  • 3 medjool datle
  • 1/3 tučného kokosového mléka
  • 1 porce čaje earl grey
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička hřebíčku
  • špetka zázvoru
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 100 g hořké čokolády

Na obalení
  • kakaový prášek



Datle předem namočíme v horké vodě, aby změkly. 


V rendlíku začneme ohřívat kokosové mléko s čajem, badyánem, kardamomem, hřebíčkem, zázvorem a kokosovým olejem a datlemi. Směs budeme ohřívat zhruba 10 - 15 minut. Poté ji pomocí cedníku či pleny přecedíme a vrátíme zpět do rendlíku. 


Jakmile začne mléko bublat, přichází ten správný čas na čokoládu. K navoněnému kokosovému mléku přihodíme nasekanou čokoládu  a pomocí metličky zapracujeme. Čokoláda by se vám měla krásně rozpustit. Odstavíme z plotny, přelijeme do jakékoliv nádoby. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a až poté dáme chladit do lednice. Doporučuji minimálně tři hodiny, klidně i více. 


A pak už budeme v dlaních válet kuličky a obalovat v kakaovém prášku. Osvědčily se mi gumové rukavice, pokud nechcete být celí upatlaní. 


Skladujeme v lednici.






2 komentářů:

  1. Poslintala jsem si klávesnici. To vypadá luxusně,Lucinko. Určitě je udělám i jako bombosku k narozeninám.
    Děkuji.
    Voňavý předvánoční čas.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Bohunko, děkuji za komentář, ať chutná :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)