Veganské sušenky spekulatius

 

Letos se na vánoční recepty a příspěvky tady na blogu, instagramu těším jako nikdy. Samozřejmě je to hodně dané tím, že máme mnohem více času a upřímně, letos ten rok moc šťastný nebyl, tak se asi těch Vánoc nemůžu dočkat trošku víc. A kdo mě zná, ví, jak velký milovník Vánoc jsem, tak si to ještě zkuste znásobit :-)


Nálož vánočního cukroví odstartuji sušenkami spekulatius. Původem by měly být sušenky z Belgie a Holandska, ale populární jsou třeba i v Německu. Co se týká výčtu surovin, jsou vlastně celkem chudé. Ovšem bez čeho se neobjedou je právě speciální koření na tyto sušenky. Já jej loni dostala od sestřičky společně s embosovaným válečkem. Vtipné bylo, že já jí dala to stejné, místo válečku teda tradiční formičky na tyto sušenky ve tvaru domečků. Ty jsem sehnala v Tchibu, kdyby to někoho zajímalo. Ale nepovím vám, jestli jsou stále dostupné. Obě jsme pak koření míchaly dle Markétky z blogu Kitchenette, takže se tu nebudu opakovat a mrkněte k ní, recept na koření najdete zde. Kdo by chtěl sušenky tmavší, jak by asi měly vypadat, může přidat do těsta lžičku kakaového prášku.




Veganské sušenky spekulatius


(cca 50 ks, záleží na velikosti vykrajovátek)




  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 60 g mletého kokosového/třtinového cukru
  • 3 lžičky koření spekulatius
  • špetka soli
  • 100 g kokosového oleje
  • 2 lžíce jablečného pyré (přesnídávky)








Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plechy vyložíme pečícím papírem.


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, kořením spekulatius a špetkou soli. Přilijeme rozehřátý kokosový olej, jablečné pyré a zpracujeme v těsto. To zabalíme do potravinové fólie či jinak zajistíme, aby neosychalo a dáme chladit na půl hodiny do lednice.


Pak už jen rozválíme těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Pokud máte embosovaný váleček, určitě bych po něm sáhla a hned budou sušenky zajímavější :-) 


Pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Jakmile začnou okraje "růžovět", plech vytáhneme z trouby. 




2 komentářů:

  1. Děkuji,Lucinko, spekulatiusky miluju. Moc se těším na tvé krásné a hlavně zdravější vánoční dobroty. Ikdyž u tebe najdu poklad ve kterou kolik noční denní dobu a nechápu, že jsem si ho ještě nikdy nevšimla.
    Krásné podzimní dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)