Další lanýže/kuličky.... nenudí vás ještě? Tyhle jsou pro skutečné milovníky čokolády. Nejsou příliš sladké, naopak maliny jim dodají jejich typickou nakyslost, ale samozřejmě můžete upravit recept k obrazu svému a lanýže si přisladit třeba javorovým sirupem. Za sebe musím říct, že mě lyofilizované ovoce a prášek z něho baví, dokáže úžasně oživit danou pochutinu a dodat jí šmrnc.
Opět doporučuji použít co nejkvalitnější čokoládu, která je stěžejním prvkem celého receptu. Kokosové mléko nenahrazujte prosím nízkotučným, recept by nefungoval, jak má.
Čokoládové lanýže s malinami
(cca 20 ks)
Lanýže
- 1/3 tučného kokosového mléka
- 1 lžička kokosového oleje
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce prášku z lyofilizovaných malin
- cca 50 g hořké čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
- prášek z lyofilizovaných malin
V rendlíku začneme ohřívat kokosové mléko s kokosovým olejem a malinami. Směs budeme ohřívat zhruba 5 - 10 minut.
Jakmile začne mléko bublat, přichází ten správný čas na čokoládu. Ke kokosovému mléku přihodíme nasekanou čokoládu a pomocí metličky zapracujeme. Čokoláda by se vám měla krásně rozpustit. Odstavíme z plotny, přelijeme do jakékoliv nádoby. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a až poté dáme chladit do lednice. Doporučuji minimálně tři hodiny, klidně i více, přes noc.
A pak už budeme v dlaních válet kuličky. Osvědčily se mi gumové rukavice, pokud nechcete být celí upatlaní. Kuličky dáme opět chladit do lednice, aby hezky ztuhly a lépe se pak s nimi pracovalo. Můžete je i na chvíli hodit do mrazáku.
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem a budeme v ní obalovat kuličky. Nebo je můžete polévat, záleží, co vám půjde líp. Na závěr ozdobíme práškem z lyofilizovaných malin.
Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
Vypadají naprosto luxusně. Obvykle je objednávám třeba jako dárek od Janka, ale vyrobit si takovéto luxusní doma by bylo super. Jana
OdpovědětVymazatDomácí jsou vždy lepší a zahřejí u srdíčka :-)
Vymazat