Špaldové vanilkové rohlíčky (vegan)

 

Tohle rozhodně není nejzdravější recept, co tu můžete najít. Ale dala jsem si sama sobě takovou výzvu, že chci zkusit alespoň pár takových, řekněme klasických, druhů cukroví, abych se jim co nejvíc přiblížila a zároveň nebyly plné bílé mouky a cukru. 


Myslím, že podstatou vanilkových rohlíčků je, aby se doslova rozpadaly na jazyku. A to bohužel celozrnnou moukou nedosáhnu, kdybych se postavila na hlavu. Proto jsem zvolila mouku špaldovou ale hladkou. Velmi důležité je také, aby byl cukr co nejjemnější, proto se nebojte ho prohnat mixérem. Dělávám to běžně a s takto pomletým cukrem peču dezerty. A pak je tu tuk. Já se margarínům vyhýbám, vlastně s nimi vůbec nevařím ani nepeču. Vždy si vystačím s kokosovým či olivovým olejem, ale tady mě bohužel kokosák zklamal a rohlíčky se lámaly. Proto jsem sáhla po Alsanu, se kterým se naopak pracovalo skvěle. Zvolila jsem aspoň ten v bio kvalitě, ale i tak vím, že nejde o žádnou hitparádu. Takže pokud máte tip na nějaký "lepší" tuk vhodný do těst, budu jen ráda za tip :-)


My doma s babičkou těsto vždy proženeme přes mlýnek, takže jsou takové hezké, nastrojené, ale mně se osobně líbí víc tyto nedokonalé, to už nechám na vás :-)




Špaldové vanilkové rohlíčky


(cca 30 ks)


Těsto

  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g mletého kokosového/třtinového cukru
  • špetka soli
  • 85 g (BIO) Alsanu či jiného vhodného tuku


Na obalování

  • 1 vanilkový lusk
  • mletý kokosový/třtinový cukr



Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.


Pokud nemáme již pomleté, pomeleme vlašské ořechy na moučku. Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mletými ořechy, cukrem a špetkou soli.


Přidáme tuk, já zvolila Alsan a pomocí rukou zpracujeme v těsto. To zabalíme do potravinové fólie či jinak zajistíme, aby v lednici neosychalo a dáme chladit minimálně na půl hodiny.


Poté pomocí rukou budeme válet rohlíčky, pokud možno stejné velikosti, aby se rovnoměrně upekly.


Budeme péct v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Jakmile začnou růžovět vytáhneme, necháme chvíli vychladnout a budeme je obalovat ve směsi cukru a dřeně z vanilkového lusku.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)