Čokoládové lanýže s malinami

 

Další lanýže/kuličky.... nenudí vás ještě? Tyhle jsou pro skutečné milovníky čokolády. Nejsou příliš sladké, naopak maliny jim dodají jejich typickou nakyslost, ale samozřejmě můžete upravit recept k obrazu svému a lanýže si přisladit třeba javorovým sirupem. Za sebe musím říct, že mě lyofilizované ovoce a prášek z něho baví, dokáže úžasně oživit danou pochutinu a dodat jí šmrnc.


Opět doporučuji použít co nejkvalitnější čokoládu, která je stěžejním prvkem celého receptu. Kokosové mléko nenahrazujte prosím nízkotučným, recept by nefungoval, jak má.




Čokoládové lanýže s malinami


(cca 20 ks)



Lanýže

  • 1/3 tučného kokosového mléka
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce prášku z lyofilizovaných malin

Čokoládová poleva
  • cca 50 g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • prášek z lyofilizovaných malin




V rendlíku začneme ohřívat kokosové mléko s kokosovým olejem a malinami. Směs budeme ohřívat zhruba 5 - 10 minut. 


Jakmile začne mléko bublat, přichází ten správný čas na čokoládu. Ke kokosovému mléku přihodíme nasekanou čokoládu  a pomocí metličky zapracujeme. Čokoláda by se vám měla krásně rozpustit. Odstavíme z plotny, přelijeme do jakékoliv nádoby. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a až poté dáme chladit do lednice. Doporučuji minimálně tři hodiny, klidně i více, přes noc. 


A pak už budeme v dlaních válet kuličky. Osvědčily se mi gumové rukavice, pokud nechcete být celí upatlaní. Kuličky dáme opět chladit do lednice, aby hezky ztuhly a lépe se pak s nimi pracovalo. Můžete je i na chvíli hodit do mrazáku.


Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem a budeme v ní obalovat kuličky. Nebo je můžete polévat, záleží, co vám půjde líp. Na závěr ozdobíme práškem z lyofilizovaných malin.


Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.




2 komentářů:

  1. Vypadají naprosto luxusně. Obvykle je objednávám třeba jako dárek od Janka, ale vyrobit si takovéto luxusní doma by bylo super. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí jsou vždy lepší a zahřejí u srdíčka :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)