Mandlové linecké s kokosovým karamelem


 
Linecké je klasika všech klasik :-) Ale myslím, že každá rodina má už svůj nejlepší recept na toto cukroví, proto jsem spíš přemýšlela, čím recept ozvláštnit. No a napadlo mě, proč sušenky neslepovat domácím karamelem. Za sebe musím říct, že je to adept na nejoblíbenější letoší vánoční cukroví. Jaké bude to vaše? :-)


Ještě mám pár poznámek k receptu. Neudělejte prosím stejnou chybu jako já poprvé, kdy jsem chia semínka nerozmixovala a šoupla je do receptu jen tak. S těstem se velmi špatně pracovalo a pořádně jsem u toho nadávala. Tady je důležité je opravdu rozmixovat. Špaldovou mouku můžete nahradit pohankovou a hned získáte cukroví, které mohou i ti, co se musí lepku vyhýbat. Oříškové máslo bych zvolila mandlové, bude se hezky doplňovat s mandlovou moukou, ale funguje i burákové, které seženete všude. 




Mandlové linecké s kokosovým karamelem


(cca 30 slepených ks)


Těsto

  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 150 g mletých mandlí
  • 90 g kokosového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
  • špetka soli
  • 70 g kokosového oleje
  • 60 g tekutějšího oříškového másla
  • 1 lžíce ledové vody

Kokosový karamel
  • plechovka tučného kokosového mléka (400 ml)
  • 100 g kokosového cukru
  • špetka soli, kdo rád slaný karamel
  • špetka agarového prášku



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plechy vyložíme pečícím papírem. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Pokud nemáte již hotové, pomeleme mandle na moučku.

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mandlemi, kokosovým cukrem, vanilkovým práškem, práškem do pečení a solí. 

V mixéru rozmixujeme namočená chia semínka s rozehřátým kokosovým olejem, oříškovým máslem a vodou. Přilijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto dáme chladit do lednice.

Zatímco se těsto chladí, připravíme kokosový karamel. V rendlíku začneme ohřívat kokosové mléko s kokosovým cukrem. Občas promícháme a zkontrolujeme, jestli se nepřipaluje. Budeme ohřívat zhruba 45 minut, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Pro linecké jsem chtěla, aby byl karamel co nejhustší a dobře se roztíral. Ale pokud byste jej vyráběli třeba jako polevu na lívance, palačinky, bude vám stačit vařit jej zhruba 30 minut. Na závěr ke karamelu vmícháme špetku vanilkového prášku, soli, případně i agarový prášek, ale není to nezbytně nutné. Recept funguje i bez.

Pak už klasicky předem vytáhneme těsto z lednice a rozválíme cca na 3 mm silný plát a vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut.

Karamel necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a až poté uložíme do lednice, aby byl hezky tuhý. Pak už jen linecké promažeme karamelem, slepíme a skladujeme v chladnu.




1 komentářů:

  1. Ooo, Lucinko,luxus, nádhera. Asi budu muset vyzkoušet ještě dnes��
    Krásné dny a děkuji za skvělé recepty s fotografiemi, které jsou stejně luxusní jako recepty..
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)